Important

1,1 miliarde de lei costa proiectul `deturnat` de Nelu Iordache la Primăria Otopeni – Lucrările ce trebuiau terminate în 2014 nu sunt gata nici astăzi

Surse judiciare apropiate de mega-ancheta în care au fost deja reținuți primarul orașului Otopeni și un director din primărie scot la iveală dedesubturile afacerii judiciare încercate de omul de afaceri Nelu Iordache, cercetat și el în acest dosar.

Concret, proiectul la care firma afaceristului s-a „abonat„ avea o valoare totală de 1,1 miliarde de lei noi fără TVA, respectiv aproximativ 1,5 miliarde cu tot cu taxa pe valoare adăugată  și cuprindea 4 Faze.

Faza I de lucrări – Cartier Ferme, Faza II de lucrări – Cartier Expo Țiriac, Faza III de lucrări – Cartier Odăi și Faza IV de lucrări – Cartier Otopeni Vest.

În perioada 2011-2017, în contextul derulării unui contract de proiectare și execuție de lucrări pentru obiectivul de investiție „Infrastructura de bază în orașul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme), încheiat între Primăria Orașului Otopeni și o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, cercetați în prezenta cauză, edilul Gheorghe Constantin Silviu și directorul executiv Vlad Constantin, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi acceptat la plată și achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei, din care:

– 25.421.080 lei reprezentând inițial cheltuieli nejustificate pentru materiale pe care în realitate executantul nu le-a achiziționat.

Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plățile nelegale, ar fi fost întocmită o situație de lucrări (organizare de șantier deși în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparența unei compensări între valoarea ”stornată” a ”procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de șantier, care în realitate nu au fost realizate.

– 10.494.926 lei reprezentând costuri de finanțare, aferente cheltuielilor menționate mai sus.

În demersurile lor, inculpații Gheorghe Constantin Silviu și Vlad Constantin ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiționale, centralizator al lucrărilor, devize cu situația lucrărilor privind organizarea de șantier, etc.), fie ar fi pus la dispoziția funcționarilor diferite înscrisuri (facturi, devize, etc.) care să justifice efectuarea plăților nelegale.

Sursele judiciare citate arată că Faza I, respectiv în cartierul Ferme, a proiectului orășenesc nu este finalizată nici în ziua de astăzi de către compania Romstrade, în contextul în care data finală de finalizare a întregului proiect ar fi trebuit să fie la finalul anului 2014.

Sursele citate invocă faptul că în zonă nu s-ar fi efectuat aproape nicio lucrare de canalizare, apă sau reparație majoră de drumuri așa cum indicau termenii contractului iar acest lucru a fost „acoperit„ cu documente nereale de către angajații primăriei Otopeni.

Nelu Iordache cap de afiș

Surse judiciare consultate de STIRIPESURSE afirmă că unul dintre cei trei oameni de afaceri ar fi Nelu Iordache iar societatea implicată ar fi Romstrade.

Alături de acesta sunt vizați de DNA și oamenii de afaceri locali George Cristian Ciucă, administratorul Romstrade și Elena Robitu Elena, care deține o firma consultanță.

„Nelu a fost cel care a inițiat mecanismul infracțional și a efectuat prima abordare pe linie pretins infracționala. Apoi a urmat la conducerea Romstrade Ciucă”, explică surse STIRIPESURSE care arată că „acest contract a fost obținut urmare unei licitații, pentru că era foarte mare iar în acest caz s-a înscris doar Romstrade”.

Mecanism de corupere

„Eximbank nu accepta decontarea unor facturi de avans, motiv pentru care primarul orașului Otopeni împreună cu Nelu Iordache au convenit ca Nelu Iordache să emită facturi pentru procurare materiale.

Facturile erau decontate de Eximbank. Ele s-au tot emis pana in 2014, moment la care primarul si funcționarii au realizat că Nelu nu ar fi cumpărat nimic din materialele invocate si nici nu ar fi executat vreo lucrare din mega-contract”, mai susțin sursele citate.

„Atunci funcționarii au inventat o situație fictiva de lucrări , respectiv organizare de șantier, pentru a justifica avansul primit. Mai precis au întocmit acte nereale pentru a masca lipsa lucrărilor”, se mai arată în dosarul de la DNA potrivit surselor arătate.

Cei doi capi ai primăriei, reținuți de DNA vor fi prezentați, joi, la 11.30 unui judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București cu propunerea arestării preventive pentru 30  de zile.

Dosarul

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 septembrie 2022, a inculpaților:

GHEORGHE CONSTANTIN SILVIU, primar al orașului Otopeni, județul Ilfov Otopeni și ordonator principal de credite, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

VLAD CONSTANTIN, la data faptei director executiv în cadrul Primăriei orașului Otopeni, județul Ilfov și persoană desemnată cu acordarea vizei de control financiar preventiv, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, se arată într-un comunicat.

De asemenea, a mai fost dispusă efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

ȘTEFAN BOGDAN IONEL, la data faptei de inspector la Compartimentul Investiții și Achiziții Publice din cadrul Primăriei orașului Otopeni, județul Ilfov, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

Patru persoane fizice (un diriginte de șantier și trei oameni de afaceri), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Related Articles

Back to top button