Important

Zelenski i-a executat pe oligarhul care l-a făcut președinte și pe șeful evreilor din Ucraina

Volodimir Zelenski ar fi semnat un decret privind anularea cetăţeniei ucrainene pentru oligarhul Igor Kolomoiski, cel care l-a sprijinit pentru a ajunge președinte al Ucrainei, şeful Apărării teritoriale din regiunea Dnipropetrovsk Ghennadi Korban, deputatul Igor Vasilkovski şi preşedintele Congresului Evreilor din Întreaga Ucraină Vadim Rabinovici, relatează publicaţiile Zerkalo Nedeli și Ukrainskaia Pravda.

Kolomoiski este unul dintre cei mai puternici oameni din Ucraina. Deţine un imperiu de energie şi unul media, cel care l-a susținut pe Zelenski să ajungă președinte. Kolomoiski este unul din acţionarii principali ai JKX, afacerea privată dominantă în producţia de petrol şi gaze naturale din Ucraina. Compania controlează două treimi din producţia privată de petrol (adică cea din care sunt excluse companiile de stat) şi aproape jumătate din cea de gaze. De asemenea, JKX deţine „active semnificative“ de petrol şi gaze naturale în Rusia, potrivit propriei descrieri, şi afaceri în Georgia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Slovacia şi SUA.Kolomoiski deţine o participaţie semnificativă la Ukraine International Airlines, compania de transport aerian fanion a ţării. Oligarhul mai are şi singura fabrică de clor din Ucraina, Dniproazot.

Baza imperiului media deţinut de Kolomoiski este 1Ă1 Media Group, care operează şapte posturi de televiziune în Ucraina. Pentru acest grup a lucrat Zelenski, vedeta de televiziune care a câştigat alegerile preşedinţiale. Kolomoiski l-a susţinut public pe actor şi a recunoscut că sunt prieteni, dar ambele personaje spun că legăturile se limitează la sfera profesională. Mai multe anchete arată însă contrariul. Radio Europa Liberă arată că Zelenski a călătorit frecvent la Geneva şi Tel-Aviv, oraşe în care Kolomoiski trăieşte în ultimii ani. De asemenea, o investigaţie Reuters a găsit că cei doi se intersectează şi prin intermediul partenerilor de afaceri comuni. Actorul foloseşte personal de securitate care în trecut a fost observat în prezenţa oligarhului. Un fost consilier al miliardarului a fost în echipa de campanie electorală a lui Zelenski. Apoi cel puţin două autovehicule folosite de actor şi anturajul său sunt deţinute de oameni sau de entităţi cu legături cu Kolomoiski. Potrivit presei, Zelenski ar avea în averea sa imobile scumpe pe care un întreprinzător de rând nu şi le-ar permite. În SUA, unde deţine active imobiliare, Kolomoiski este cercetat de FBI pentru infracţiuni financiare, printre care spălare de bani.

Related Articles

Back to top button