VRANCEA : LUPTA CU COVIDUL, SAU CUM SĂ MONTEZI ȘENILE LA CAII DE LEMN

         Certurile mai mult sau mai puțin veridice dintre cele două partide mari ale României își pun amprenta și asupra sistemului medical național, murdărind de-a valma caracterele oamenilor din sistem și contractele privind dotarea unităților spitalicești cu cele necesare. Focșaniul este unul dintre orașele lovite destul de aprig de COVID 19, în pofida siguranței afișate în mass-media de factorii de decizie din județ.

         Se știe că de câteva luni se duce o luptă acerbă între interesele politice roșii și galbene pentru acapararea pârghiilor de control asupra Spitalului județean, spital al cărui șef a fost impus de Marian Oprișan acum aproape 8 ani și este protejat de acesta din urmă în fața oricărei tentative de schimbare din fotoliul managerial. Liberalii au încercat în Consiliul de Administrație al spitalului tot felul de jocuri politice pentru a-i face viața grea managerului Constantin Mândrilă, protejatul PSD, iar această luptă acerbă pentru ciolan le-a ocupat ambelor tabere cam tot timpul. Ca atare, aprovizionarea cu materialele necesare nu a mai fost prioritatea roș-galbenă, astfel încât ne aflăm într-o situație extrem de grea, cu mulți medici și asistenți infectați, iar numărul bolnavilor crește încet dar sigur. Cât despre asigurarea cu materialele necesare personalului medical, s-a ajuns la organizarea de strângeri de fonduri de către diverse asociații sau persoane fizice pentru a se putea achiziționa ceea ce ar fi trebuit să fie cumpărat din bani publici înainte de declanșarea epidemiei.

        După blocajul de la Spitalul Militar Focșani, unde mai mult de 30 cadre medicale și personal auxiliar au fost depistate pozitiv la coronavirus și s-a ajuns la închiderea efectivă a spitalului pentru mai multe zile,  am avut  problemele de infectare a unui medic și la Spitalul din Adjud. Iată însă că a venit și rândul Spitalului județean, unde deja secțiile de nefrologie și cardiologie sunt închise din cauza infecțiilor cu COVID. Se pare că sunt mai mult de 10 cadre medicale infectate, însă zgârcenia autorităților în materie de informare a populației este deja știută. Mai mult, inclusiv managerul spitalului a fost diagnosticat pozitiv și s-a baricadat într-o pensiune din oraș,  depistarea și internarea sa forțată la secția contagioase transformându-se într-o scenetă a la Caragiale. Dacă nu ar fi de plâns, ne-am gândi că ne uităm la un  film tragi-comic…

        Și poate că situația în cel mai mare spital din Focșani ar fi fost ținută sub control, dacă unul dintre chirurgii preferați ai lui Oprișan și propulsat consilier județean PSD ar fi fost mai responsabil și nu ar fi dus boala “pe picioare” zile întregi, prezentându-se la muncă în condițiile în care avea deja simptome specifice COVID 19 datorită contactului anterior cu medicii infectați de la Spitalul Militar. Acest medic chirurg, tratând situația cu prea mare ușurință sau poate indolență, a fost pentru spitalul județean ceea ce a fost pensionarul MAI pentru spitalul Gerota, anume declanșatorul infecției în rândul colegilor din așezământul medical. Starea de neîncredere și nesiguranță în rândul cadrelor spitalului județean a fost adusă din păcate la un nivel maxim, fiind necesare măsuri urgente pentru detensionarea situației și asigurarea unei protecții corespunzătoare medicilor, asistenților, personalului auxiliar și nu în ultimul rând pacienților.

        Cât privește numirea unei conduceri militare brașovene la Spitalul Județean Focșani, ne îndoim că acești medici militari vor putea eficientiza activitatea celor circa 1300 de angajați ai spitalului focșănean. Există totuși destui medici civili în spital care au clarviziunea necesară remedierii deficiențelor și capacitatea de a asigura un management de calitate pentru această perioadă dificilă. Numirea unor medici militari la conducerea unor spitale civile din țară pare mai degrabă o încercare disperată a guvernului Orban de a găsi soluții, în fața unei evidente nemulțumiri a populației și a unei abrupte prăbușiri electorale.