Important

Viktor Orban livrează sute de milioane de euro în fundațiile UDMR

Doar în anii 2020 și 2021, Guvernul de la Budapesta a aprobat finanțări de circa o jumătate de miliard de euro către comunitățile maghiare din afara granițelor Ungariei. Acestea s-au făcut în special prin Fondul Bethlen Gábor, care este o fundație publică a statului maghiar.

O mare parte din acești bani din bugetul Ungariei s-au dus către comunitatea maghiară din Transilvania, prin intermediul unor fundații sau asociații conduse de apropiați ai conducerii UDMR. Jurnaliștii de la Átlátszó Erdély au relatat recent că Nagy Zoltan Levente, șeful de cabinet al președintelui UDMR, Kelemen Hunor a coordonat, prin Fundația pentru Școală, pe care o conduce, finanțări din proiecte de peste 5 milioane de euro în 2020 și 2021. Nagy Zoltan Levente conduce și Fundația Eurotrans, prin intermediul căreia a beneficiat de 790.000 de euro primiți de la Guvernul maghiar pentru un proiect referitor la simplificarea procedurilor prin care cetățenii români de origine maghiară să obțină cetățenia maghiară.

Fundația Pro Economica din Târgu Mureș este un alt canal prin care fondurile de la Budapesta ajung în Transilvania. Fundația este condusă de Kozma Mónika, consilier județean UDMR în Mureș, iar din consiliul de administrație al Fundației face parte și Balázs Attila, președinte executiv al UDMR. În ultimii ani, circa 44 de milioane de euro au fost cheltuiți prin Fundaţia Pro Economica Alapítvány în mai multe proiecte turistice din Transilvania, respectiv hoteluri de minimum 4 stele şi facilităţi turistice suplimentare. Zilele trecute, președintele UDMR Kelemen Humor și Kozma Monika erau prezenți la inaugurarea unui hotel de patru stele în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, o investiţie de 5 milioane de euro.

Alte 20 milioane de euro din banii Guvernului de la Budapesta au mers către Asociația pentru Spațiul Media Transilvan, au relatat jurnaiștii de la Átlátszó Erdély. ASMT, o asociație înființată în 2013 în comuna Salard, satul Salard, județul Bihor, a devenit astfel unul dintre puternicii jucători de pe piața media din România. În ultimii ani, ASMT a început să intre în acționariatul diverselor firme, edituri, radio-uri sau a deținătorilor de licențe de televiziune locală, guvernul maghiar fiind bănuit astfel că deține controlul asupra presei maghiare din Transilvania.

Mai multe milioane de euro de la Guvernul Ungariei au ajuns în Transilvania prin Fundația Mens Sana din Miercurea Ciuc, condusă de Tanczos Barna, lider UDMR și ministru al Mediului în Guvernul de la București. Jurnaliștii de la G4Media au relatat că în localitatea unde s-a născut Kelemen Hunor, președintele UDMR, Fundația Mens Sana a construit Academia Secuiască de Hochei pe Gheață, cu finanțare de la Guvernul Ungariei. Tot prin această Fundație, Budapesta a contribuit cu circa 2,3 milioane de euro pentru dotarea unui centru de chirurgie intervențională la Spitalul Județean Miercurea Ciuc.

Între 2017 și 2021, Guvernul maghiar a finanțat cu peste 70 de milioane de euro funcționarea Fundației Sapientia, care are ca prim scop funcționarea unei universități particulare maghiare independente în România. În momentul de față, Fundația controlează Universitatea Sapientia, care deține facultăți și mai multe terenuri în Cluj Napoca, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc și un centru de studii la Sfântu Gheorghe. Fundația este condusă de Kato Bela, episcop al Eparhiei Reformate a Ardealului și un apropiat al conducerii UDMR.

Guvernul de la Budapesta s-a implicat și în renovarea castelului Bánffy de la Bonţida, acolo unde are loc celebrul festival de muzică Electric Castle. O fundație condusă de Hegedus Csilla, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din Guvernul României, a primit în ultimii ani peste 1 milion de euro de la Guvernul Ungariei prin Fondul Bethlen Gábor, pentru restaurarea și valorificarea acestui castel.

„Caracterul complex al finanțării”

Într-un document oficial al Guvernului României către Parlamentul României, consultat de Digi 24.ro, se scrie că sumele exacte de bani alocate de Guvernul Viktor Orban către comunitatea maghiară din Transilvania sunt foarte greu de calculat. „Stabilirea cuantumului precis ale fondurilor bugetare alocate de Ungaria minorităților înrudite este imposibilă dat fiind caracterul complex al finanțării”, se afirmă în documentul amintit. Tot acolo se spune că programele de finanțare ale Guvernului de la Budapesta către minoritățile maghiare din țările învecinate „se realizează dintr-o multitudine de surse, din care trebuie evidențiat cadrul instituțional major de finanțare Fondul Bethlen Gábor”. Acest Fond este o fundație publică a statului maghiar care gestionează fondurile bugetare dedicate sprijinirii organizațiilor maghiare de dincolo de granițele Ungariei. ‘”Finanțarea prin Fondul Bethlen Gábor reprezintă doar o parte a totalului finanțărilor”, se afirmă în același document oficial, care indică faptul că în anii 2014 și 2015, spre exemplu, prin Fondul Bethlen Gábor, au fost alocate mai puțin de o treime din totalul finanțărilor pentru comunitățile maghiare din afara granițelor.

Distribuirea fondurilor prin Fondul Bethlen Gábor indică faptul că majoritatea sumelor de bani s-a dus către comunitatea maghiară din România, cu cifre oscilând în jurul a 50%, în funcție de an. Celelalte comunități maghiare din țările vecine Ungariei au primit, prin Fondul Bethlen Gábor, procente între 1% (Slovenia, Croația) și maxim 15% (Ucraina, Slovacia, Croația sau Serbia) din totalul acestor finanțări.

Finanțări pe persoană fizică

Poate cel mai important canal prin care banii guvernului de la Budapesta ajung ca finanțări și investitiții în Transilvania este Fundația Pro Economica.

Condusă de mai mulți lideri ai UDMR, Fundația a distribuit în ultimii ani sume de ordinul zecilor de milioane de euro sub formă de finanțare nerambursabilă pentru diverse proiecte de natură turistică sau agricolă în localități pe teritoriul județelor Harghita, Covasna și Mureș. Precizarea teritorială este făcută în mod explicit în documentele apelurilor de proiect. Un astfel de apel de proiect pentru dezvoltarea și înființarea unor unități de cazare din 2019, au fost alocate mai multe finanțări între 1,5 și 7,5 milioane de euro.

Unul dintre câștigători, firma BAYER AGROUNIVER SRL, deținută de László Zoltán, a primit un finanțare de 6 milioane de euro pentru un proiect turistic în comuna Remetea din județul Harghita.

Printr-un alt apel de proiect, destinat de data aceasta finanțării achiziţiei de maşini şi utilaje agricole, înființării și modernizării plantațiilor, precum și procurării animalelor de prăsilă, nu mai puțin de 3700 de persoane fizice din județele Harghita, Cova

Related Articles

Back to top button