Vicepreședintele AUR Dan Tănasă susține că vânzarea PETROM a reprezentat un act de trădare națională.
„Vânzarea Petrom a fost un act de trădare națională! Părinții și bunicii noștri au construit o țară! PSD, PNL și UDMR au construit o colonie. România, un stat condus de râme!”, susține Dan Tanasă.
Privatizarea Petrom rămâne fără rival ca importanţă pentru tradiţia României în cedarea de active datorită dimensiunii strategice a companiei, aceasta asigurând jumătate din producţia de gaze locală şi toată extracţia de petrol. În timp ce alte state au optat pentru varianta listărilor, statul rămânând în majoritatea cazurilor cel mai important acţionar, opţiunea României de a ceda controlul asupra unei companii de importanţa Petrom rămâne o decizie unică la nivel european.
„Cine controlează Petrom controlează economia, controlează şi politica.“ Cuvintele îi aparţin fostului premier Adrian Năstase (PSD). Ele au fost rostite pe 23 iulie 2004, ziua în care la Palatul Victoria statul român şi-a pus semnătura pe cel mai important contract de privatizare pe care avea să-l facă vreodată, încredinţându-i „perla coroanei“ unui alt stat, Austria, reprezentat de grupul petrolier OMV.
Nici acum cuvintele lui Năstase nu şi-au pierdut din esenţă, Petrom fiind compania care controlează producţia de petrol a României, jumătate din producţia de gaze şi 6% din producţia de energie locală.
Pentru privatizarea din 2004 austriecii de la OMV au plătit statului român 669 de milioane de euro pentru preluarea pachetului de 33,34%, operaţiunea fiind urmată de o majorare de capital de 830 de milioane de euro, deși numai țițeiul românesc valora la acea dată cel puțin 10 miliarde de dolari. Românii consideră privatizarea PETROM ca fiind cel mai mare jaf din istoria țării.