Simion: Schimbările anunțate de Sorin Cîmpeanu în domeniul educației vor genera un dezastru
George Simion consideră că schimbările anunțate de Sorin Cîmpeanu în domeniul educației vor genera un dezastru, ținând cont că și așa calitatea educației lasă de dorit. AUR susține revenirea la învățământul clasic românesc, de inspirație Spiru Haret.
Potrivit unui comunicat de presă, George Simion, președintele AUR, a punctat că eliminarea tezelor nu este benefică, deoarece rolul acestora este să sintetizeze cunoștințele asimilate de elevi, într-o perioadă anume.
„A lăsa la latitudinea cadrelor didactice modalitatea în care îi vor evalua pe elevi conduce la o serie de riscuri, iar numărul minim de note ar trebui însoțit de o ritmicitate a notării. De asemenea, este greșită eliminarea tezelor, acestea reprezentând sinteza cunoștințelor dintr-o anumită perioadă de studiu și măsura competențelor acumulate la finalul acelei perioade”, s-a exprimat deputatul George Simion.
Totodată, nici autonomia profesorilor în evaluarea ritmică nu este „văzută cu ochi buni” de AUR, deoarece elevii nu ar fi notați corespunzător.
„Cât despre totala autonomie a profesorului în evaluarea ritmică, ea poate da naștere la situații în care profesorul poate avantaja sau dezavantaja un elev în funcție de anumite interese”, a declarat președintele AUR George Simion.
La rândul său, Claudiu Târziu, susține că toată structura anului școlar 2022-2023 trebuie regândită: de la predarea online, rolul profesorului la clasă, disciplinele noi până la vacanțele mobile.
„Elevii nu se educă pe internet, iar profesorii nu trebuie să devină „facilitatori” pentru „resurse” de pe internet. Copiii au nevoie de interacțiune umană, de împărtășirea pe viu a experienței profesorului, așa cum se face în toate școlile prestigioase din Europa. Totodată, atragem atenția că introducerea de noi discipline în planul de învățământ înseamnă automat renunțarea la alte discipline, pentru că numărul maxim de ore pe săptămână nu poate depăși 26 de ore. Nu în ultimul rând, vacanțele mobile introduc diferențieri inacceptabile între elevi. Ele vor genera discuții și probleme greu de soluționat. De aceea, considerăm că structura anului școlar ar trebui să fie unitară la nivelul întregii țări”, a precizat Claudiu Târziu, lider al grupului AUR din Senat.