Curierul Românesc

Silviu-Titus Păunescu (AUR): Va respecta Guvernul ținta de 5% a deficitului pentru 2024?

Deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu a cerut reprezentanților Guvernului să transmită cum vor putea respecta ținta de 5% a deficitului pentru 2024, în condițiile în care deficitul bugetar a depășit limita europeană de 3,24% din PIB încă din primele 4 luni ale anului. Parlamentarul și-a exprimat îngrijorarea față de această situație și a amintit că România se împrumută lună de lună pentru a acoperi aceste cheltuieli.

„Ritmul inconștient în care vă împrumutați în numele României, girând, practic, cu viitorul copiilor noștri este unul cât se poate de îngrijorător, investițiile fiind minime, majoritatea sumelor mergând spre finanțarea consumului, mai ales că este un an electoral”, a subliniat deputatul.

Ministerul Finanțelor (MF) a transmis un punct de vedere ca urmare a acestei solicitări, în care a dat asigurări că situația este sub control. Potrivit reprezentanților instituției, „planificarea bugetară pe anul 2024 şi estimările pe perioada următoare îşi menţin angajamentul de continuare a ajustării deficitului bugetar printr-un efort de consolidare sustenabil şi echilibrat, care să nu afecteze capacitatea de susţinere a economiei şi de promovare a investiţiilor, vizând continuarea eforturilor de îmbunătăţire a colectării veniturilor”.

În acest sens, a fost adoptată Legea nr.296/2023 privind unele masuri fiscal- bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi alte măsuri adoptate prin alte acte normative care vizează o eficientizare și restructurare a cheltuielilor bugetare.

Potrivit MF, una dintre măsurile care vor fi întreprinse de autorităţi pentru perioada următoare pentru menţinerea creşterii economice este reforma, prioritizarea şi programarea multianuală a investiţiitor publice cu efect multiplicator şi aport direct la formarea brută de capital fix, prin creşterea aportului fonduritor europene aferente cadrului financiar 2021 – 2026 şi cele aferente Mecanismului de Redresare şi Reziliență. Reforma fiscală și alinierea sistemului de impozitare reprezintă componente importante.

Printre altele, Ministrul Finanțelor a menționat și componenta de digitalizare, și anume instituirea sistemul informatic național RO e-TVA, începând cu 1 august 2024, al cărui scop este de a precompleta informaţii privind operațiunile impozabile în deconturile de TVA şi de a le pune la dispoziția persoanelor impozabile prin intermediul Spațiului Privat Virtual.

Related Articles

Back to top button