Curierul Românesc

Silviu-Titus Păunescu (AUR): Minciunile electorale au atins cote alarmate. Viitorul generațiilor viitoare, amanetat prin împrumuturi iresponsabile

Guvernul se împrumută în fiecare lună doar pentru a refinanța datoria publică şi pentru a finanța deficitul bugetului de stat. În luna aprilie, statul a împrumutat 5,89 de miliarde de lei. În acest timp, PSD și PNL au dat startul minciunilor electorale prin care promit că vor majora pensiile și salariile bugetarilor. Din ce fonduri, întreabă deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu, în contextul în care bugetul pentru anul 2024 nu a inclus de la bun început aceste cheltuieli.

Actuala coaliție PSD-PNL ar face orice doar pentru a rămâne la guvernare, acuză Păunescu, deși timp de 30 de ani aceste partide și-au dovedit incapacitatea de așeza România pe un traseu european firesc și demn, după cum și-au dovedit și incapacitatea de a oferi românilor un trai mai bun.

Minciunile electorale au atins, anul acesta, cote alarmate – practic s-a ajuns să fie amanetat viitorul generațiilor viitoare prin împrumuturi iresponsabile, destinate aproape exclusiv rostogolirii unor datorii mai vechi, nicidecum investițiilor

Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în primele trei luni ale anului, România are deja un deficit bugetar de aproape 36 de miliarde de lei, adică 2,07% din PIB, iar Consiliul Fiscal estimează că deficitul va fi în jur de 6,4% din PIB în 2024.

În acest context și având în vedere că se apropie rectificarea bugetară din august, Silviu-Titus Păunescu a solicitat Guvernului să transmită ce impact vor avea majorările promise de către coaliție, după cum urmează:

  1. Aveți în vedere majorarea deficitului bugetar, respectiv o cheltuială și mai mare pe datorie față de cât era prevăzut inițial?
  2. La ce sume se ridică plata drepturilor salariale din sistemul Justiției, după majorările efectuate anul trecut?
  3. Care este impactul bugetar al recalculării pensiilor, de la 1 septembrie, precum și a majorărilor aferente acestui proces? De unde vor fi luate sumele necesare?
  4. Care este impactul bugetar pentru aplicarea a două OUG – 19/2024 și 26/2024 – care prevăd majorări de salarii în Sănătate și Asistență Socială precum și bani suplimentari la MApN L1 pentru soldați dar și pentru dotarea efectivă cu echipamente? De unde vor fi luate sumele necesare?
  5. Bugetul pe anul 2024 a fost fundamentat pe un deficit bugetar de 5% din PIB, însă fără a fi prevăzut, de la început, cheltuielile suplimentare, precum majorarea pensiilor de la 1 septembrie sau parte din majorarea salariilor bugetarilor aprobate în special anul trecut. În acest context, mai sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern?

Related Articles

Back to top button