SECTORUL 5, nu al cincilea
Vorbeam deunăzi cu un amic despre problemele Sectorului 5. În cadrul acestei discuții amicale nu a existat nici măcar un moment în care interlocutorul meu să aibă aprecieri la adresa acestei zone atât de încercate a Bucureștiului. Cu calm am încercat să îi explic că situația nu este așa cum prezintă el, aducându-i argumente puternice în acest sens. Nici nu puteam să mă supăr , mi-am dat seama că aceasta este percepția generală, iar eu ca locuitor al acestui sector sunt dator să fac tot ce îmi stă în putere pentru a face lumină. Sigur că sunt probleme , chiar foarte multe și foarte delicate, dar, asta nu înseamnă că trebuie pusă o anumită ștampilă și că suntem din start condamnați. Nicidecum!
Sectorul 5 nu înseamnă infracționalitate, nu înseamnă frica de a te plimba seara pe străzi sau ,cel puțin, nu mai mult decât în alte zone ale Bucureștiului sau ale țării. Majoritatea celor aproape 300 de mii de locuitori este liniștită, harnică, muncitoare, familistă care se ține departe de scandal sau de alte astfel de lucruri.
Eu personal simt pulsul acestui sector în fiecare zi și pot afirma răspicat că mă simt în siguranță, că oamenii cu care intru zilnic în contact îmi creează o stare de bine. Poate vi se pare exagerat ce scriu, dar este purul adevăr. Este o nedreptate că suntem considerați Cenușăreasa Bucureștiului pentru că cele mai multe dintre problemele existente și ,cum am spus, sunt destule, nu reprezintă vina celor care locuiesc aici, este vina celor care ar trebui să conducă , celor în care lumea și-a pus încrederea că vor face ceva și care au trădat încrederea votanților. De fapt, Sectorul 5 este România la scară mai mică, cu bune și cu rele. Cu resurse naturale, materiale, dar nu umane de calitate (mă refer din nou la cei care ar trebui să conducă). Intenționat am scris că “ar trebui” , pentru că practic nu o fac.
Să nu uităm că Sectorul 5 cuprinde una dintre cele mai importante zone istorice ale Bucureștiului. Și , chiar dacă unele repere au fost pierdute sau demolate , se văd și astăzi urme ale unor clădiri de o importanță imensă pentru tot ceea ce înseamnă București. Sunt de amintit aici Palatul Parlamentului , clădirea în care s-a aflat mult timp Primăria Sectorului 5 de pe Bulevardul Regina Elisabeta, zona Mihai Vodă , Hotel „Bulevard”, Facultatea de Drept, Teatrul de Operă și Balet, monumentul ridicat în cinstea Eroilor Sanitari, Palatul Facultătii de Medicină Generală, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Biserica „Sfintii Apostoli”, Biserica Sapienței, Mănăstirea Antim, Biserica „Sfantul Elefterie Vechi”, Biserica „Sfantul Ilie”- Gorgani, Capela Azilului, Biserica „Spirea Nouă”, Biserica „Sfantul Nicolae” (Bărbătescu Vechi), Biserica „Sfanta Treime”-Ghencea, Biserica „Sfintii Impărati Constantin și Elena”, zona Uranus, Palatul Administrativ al Municipiului București, Mănăstirea „Mihai Vodă”.
Am amintit doar câteva, zestrea culturală fiind mult mai mare . Prin câteva măsuri clare și la obiect , această zonă, am toată convingerea , ar suferi o transformare radicală, exact ca în povestea Cenușăresei, că tot am amintit mai sus de ea. Pentru că acest lucru să se întâmple trebuie pornit de la elementul decizional central : combaterea corupției din Primărie și reducerea birocrației prin evaluarea performanantelor și regândirea fișei postului a tuturor angajaților din primărie, optimizarea și simplificarea activității în folosul cetățeanului (eliminarea birocrației și a deciziilor arbitrare), dar și prin angajarea de specialiști pe bază de competențe și fără nepotisme.
Când se va înțelege că punerea pe primul plan a celor mai importante nevoi ale cetățenilor ( educație, locuri de muncă, sănătate, respectarea drepturilor) reprezintă singura soluție, atunci această zonă va mai avea o șansă
Trebuie mai întâi create locuri de muncă, apoi pretenții . Să fie avute în vedere programe de stimulare a antreprenoriatului, în special pentru cei tineri prin: crearea unor hub-uri industriale, garanții pentru credite și programe financiare pentru startup-uri ,precum și sprijinirea și înființarea întreprinderilor sociale pentru grupuri vulnerabile și în interesul comunității.
Ține doar de noi, de locuitorii acestei zone să facem totul pentru a fi apreciați așa cum merităm
Schimbarea lor începe cu schimbarea noastră!
Alexandru Florian Săraru este specialist în economie, profesor de matematică, absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Este autor a numeroase cărți și lucrări în domeniul poeziei filosofiei, dar și pentru copii, activist civic și politic, preocupat de dezvoltarea economică și culturală a Sectorului 5