Important

Romprest `lovită` crunt de sechestrele din dosarul `Miliardul`

Procurorii DNA care instrumentează dosarul jafului de de la Sectorul 1 din vremea edilului Daniel Tudorache au finalizat recent procedurile de luare a măsurilor asigurătorii din dosar, respectiv de punere a sechestrelor în cazul tuturor celor cercetați în calitate de inculpați în acest mare dosar de corupție, transmit surse judiciare.

Potrivit acestora ex-edilul s-a ales cu unicul cont ce a mai putut fi găsit pe numele său blocat, acesta fiind cel mai probabil un cont de virament, fără sume de bani majore în el.

Totodată mai indică sursele menționate, firma Romprest, care are calitate de persoană responsabilă civilmente în acest mega-dosar, s-ar fi ales cu  24 de imobile puse sub sechestru asiguratoriu.

Ar fi vorba despre terenuri cu clădiri din mai multe județe, precum București-Sector3, Ilfov, Prahova sau Bacău.

În altă ordine de idei Direcția Națională anticorupție a răspuns oficial unei cereri adresată de publicație în care menționează scurt că în dosarul cu prejudiciul constatat de un miliar de lei noi au fost puse sub sechestru 49 de imobile și un cont bancar.

Redăm în continuare răspunsul integral al DNA:

„La solicitarea dvs. din data de 25 iulie 2022, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 706/VIII/3 din 21 iulie 2022 (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=11372 ), în vederea reparării pagubelor constatate de procurori în dauna patrimoniului Primăriei Sectorului 1 prin săvârșirea, de către suspecți, a infracțiunilor reținute în sarcina lor, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra a 49 de terenuri și imobile, aflate în proprietatea persoanelor suspecte, precum și asupra sumelor de bani aflate într-un cont bancar ce aparține unuia dintre suspecți”, se arată în documentul citat.

Sub artileria DNA

În luna iulie anchetatorii DNA anunțau că a fost începută urmărirea penală într-un al doilea dosar pe numele lui Daniel Tudorache, la data faptei primar al Sectorului 1 București.

Alături de acesta au mai fost puși sub acuzare pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit Bogdan Pițigoi, la data faptei director executiv al Direcției Investiții din cadrul Primăriei Sector 1 București, Anca-Dorinela Ludu, la data faptei director executiv Direcția Management Economic din cadrul Primăriei Sectorului 1 București și Ovidiu Nicoale Fulgeanu, la data faptei director executiv Direcția Juridică și Resurse Umane din cadrul Primăriei Sectorului 1 București.

Alături de aceștia mai este vizat Cosmin Marius Fodoroiu, la data faptei director executiv al Direcției Investiții în cadrul Primăriei Sectorului 1 București, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la înșelăciune, în formă continuată, precum și trei persoane fizice pentru fapte de complicitate.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În ceea ce privește infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și complicitate la aceasta:
– în cursul anului 2012 s-ar fi procedat, cu încălcarea legii, la ajustarea tarifelor aferente contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1 București, încheiat în anul 2008,
– s-ar fi acceptat la plată facturi cu tarifele ajustate în anul 2012 și la un moment ulterior unei decizii executorii a Curții de Conturi care solicitase în 2016 recuperarea sumelor achitate în plus.

În ceea ce privește infracțiunea de înșelăciune și complicitate la aceasta:
În perioada mai 2017-16.09.2019, în contextul demersurilor efectuate de societatea comercială pentru modificarea tarifelor serviciului de salubrizare, care face obiectul contractului de delegare menționat, Unitatea Administrativă Teritorială Sector 1 ar fi fost indusă în eroare prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase reprezentată de cuantumul cheltuielilor pe care se fundamentează solicitările societății de modificare a tarifelor. Acest lucru s-ar fi realizat în scopul obținerii pentru societatea comercială a unui folos patrimonial injust, în condițiile în care cheltuielile din evidența contabilă ce trebuiau luate în calcul în procedura de modificare a tarifelor angajate nu ar fi reflectat realitatea, fiind inferioare celor indicate de societate în fundamentările tarifelor modificate.
Prin aceste demersuri ar fi fost creat un prejudiciu Sectorului 1 București în cuantum de 944.575.696 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea respectivă.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Diamantele din „punga„ DNA

Completul de cameră preliminară al ICCJ ce a avut în analiză primul dosar de mare corupție al fostului edil al Sectorului 1 al Capitalei, Daniel Tudorache, a stabilit, că toate probele DNA sunt valide, corect și legal administrate, acestuia i-au fost respectate toate drepturile iar judecata pe fond pentru faptele de mare corupție de care acesta este acuzat poate începe.

Decizia de marți nu este definitivă și poate fi contestată la un alt complet de către cei în cauză.

„Respinge cererile şi excepţiile invocate de către inculpații Tudorache Daniel, Niță Ion și Tudorache Constanța Adina.

În baza art. 346 alin. (2) din Codul de procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 705/P/2016 din 22 februarie 2022 al DNA privind pe inculpatul Tudorache Daniel, trimis în judecată pentru săvârşirea în concurs real, a infracțiunilor de complicitate la trafic de influență prev. de art. 48 alin. (1) C.pen. rap. la art. 291 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 și spălarea banilor prev. de art. 49 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 129/2019;

inculpatul Niță Ion, trimis în judecată pentru săvârşirea în concurs real, a două infracțiuni de trafic de influență prev. de art. 291 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 38 alin. (1) C.pen. și inculpata Tudorache Constan?a Adina, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la spălarea banilor prev. de art. 48 alin. (1) C.pen. rap. la art. 49 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 129/2019, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Dispune începerea judecăţii privind pe inculpații Tudorache Daniel, Niță Ion și Tudorache Constanța Adina. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţi, în procedura de cameră preliminară, în cuantum de câte 795 lei, rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunțată în camera de consiliu, azi, 21 iunie 2022.”, se arată în mi nuta deciziei de marți a ICCJ.

Fostul primar al Sectorului 1 din Capitală, Daniel Tudorache, anterior deputat, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 București, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în luna martie, în dosarul în care a fost anchetat pentru complicitate la trafic de influență și spălarea banilor.

Fostul edil a fost trimis în judecată cu măsura controlului judiciar pe cauțiune, aceasta fiind de un milion de euro în cazul său.

Alături de el va răspunde în fața judecătorilor ICCJ și o persoană fizică din anturajul primarului, aflată sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 75.000 euro, pentru două infracțiuni de trafic de influență dar și  fosta soție, aflată și ea sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 200.000 euro, pentru complicitate la spălarea banilor

În rechizitoriul transmis instanței supreme anchetatorii de la DNA notează că  în perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana inculpată aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sector 1.

În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului Tudorache Daniel, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor).

În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită inculpatul Tudorache Daniel. Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017 desfășurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.

De altfel, din datele cauzei ar reieși că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

În perioada în care a ocupat funcții publice (ianuarie 2008 – martie 2019), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună.

Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obținute în mod nelegal, acesta ar fi procedat la:

– depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 3.255.465 lei și 231.117 euro;

– achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții, în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;

– acordarea unui împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soții;

– achiziționarea, prin intermediul fostei soții, de bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei.

– restituirea, în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an și jumătate, în mai multe tranșe, în numerar, a sumei de 240.000 de lei împrumutată în data de 13.09.2010 de la o persoană, prin intermediul fostei soții, în contul căreia a fost transferată suma împrumutată și care a fost utilizată în data de 15.09.2010 pentru achiziționarea, pe numele soției, a unui autoturism de lux în valoare de 59.494 euro.

Faptă după faptă…

Într-un context separat, în perioada aprilie – iunie 2018, persoana inculpată din anturajul primarului Tudorache Daniel ar fi pretins de la același om de afaceri un comision de 10 % din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1.

În schimb, persoana se angaja să-și exercite influența asupra funcționarilor responsabili, atât direct, cât și prin intermediul primarului, pentru a asigura câștigarea și buna desfășurare a contractului.

La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, persoana din anturajul primarului ar fi primit în numerar, suma totală de 5.000 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri aparținând inculpatului Tudorache Daniel și soției acestuia, identificate la percheziția domiciliară, respectiv 258 de obiecte (bijuterii și pietre) cu o valoare totală de 9.784.295 lei și sumele de 11.210 euro și 4.235 USD, precum și asupra mai multor bunuri imobile aparținând soției inculpatului.

De asemenea, s-au dispus măsuri asigurătorii și asupra sumei de 150.000 lei aparținând celui de-al treilea inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție (având în vedere calitatea de deputat a inculpatului Tudorache Daniel) cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Related Articles

Back to top button