România este gata să livreze mai multe cereale ucrainene după întreruperea Inițiativei din Marea Neagră
Portul românesc Constanța, care este principala rută alternativă pentru produsele agricole ucrainene, are posibilitatea de a primi încărcături suplimentare până la jumătatea lunii august, după ce Rusia se va retrage din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră.
Acest comunicat a fost raportat de șeful asociației de afaceri a portului, Viorel Panaita. Acesta a adăugat că operatorii caută, de asemenea, să mărească capacitatea de debitare.
„Recolta din România începe puțin mai târziu decât în Ucraina, ceea ce creează o pauză între cele două recolte. În plus, unii fermieri români încă își păstrează recoltele, astfel că vânzările sunt încă stagnante”, a spus Panait.
Potrivit acestuia, acest lucru creează disponibilitatea unor capacități logistice de care Ucraina poate beneficia.
Panait a precizat că Ucraina a crescut capacitatea porturilor sale dunărene Reni și Izmail și, de asemenea, negociază cu operatorii de vagoane un nou sistem de transbordare la punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene Vadul-Siret-Dornești.
La 17 iulie, Rusia a declarat că „acordul privind cerealele” a fost suspendat și a amenințat cu „riscuri” părțile care decid să continue inițiativa fără participarea Rusiei.
Ministrul de externe Dmytro Kuleba consideră că încetarea completă a blocadei maritime a porturilor ucrainene de către Rusia va deveni posibilă atunci când Ucraina va primi primele escadrile de F-16.