Ringo Dămureanu (AUR) : Pensionarii, buni doar ca să fie păcăliți în alegeri ?

Rând pe rând, de 30 de ani, de la primul mandat al lui Ion Iliescu încoace, guvernările așa-numite ”de stânga” s-au străduit să țină pensionarii captivi din punct de vedere electoral, pentru a se asigura de votul lor, seniorii noștri fiind, trebuie să o recunoaștem, cei mai conștiincioși votanți dintre toate categoriile de vârstă. Pensia a fost ”vândută” electoral ca și cum ar fi fost o favoare din partea politicienilor către cei în vârstă. Cu toate acestea, absolut toate majorările pensiilor publice au fost făcute procentual, ceea ce, spun pensionarii de rând, i-a favorizat de fiecare dată pe cei cu pensii mari, și mai puțin pe cei cu pensii mici. ”Au luat de la săraci, ca să dea la bogați”, cum spunea o bătrânică în piață la Filiași.

La rândul lor, nici guvernările autointitulate ”de dreapta”, începând cu CDR și continuând cu PDL – actual PNL și chiar USR, nu au avut o atitudine mai favorabilă pentru cei care s-au retras din activitate după o muncă de-o viață, ba chiar au căutat soluții prin 2010 pentru diminuarea cuantumului pensiei publice.

Numitorul comun al celor două aripi politice care au condus Țara vreme de peste 30 de ani, în materie de pensii, a fost însă introducerea așa-numitelor pensii speciale pentru fel de fel de profitori ai sistemului politic care a reușit să căpușeze și în final să ruineze România: primarii și parlamentarii. Din indemnizațiile acestora, indiscutabil mai mari decât salariul mediu pe economie, au fost plătite impozite și contribuții sociale, așadar inclusiv pentru sistemul de pensii publice. Pentru acestea, primarii și parlamentarii vor primi drept la pensia publică, astfel, este nejustificată și profund nedemocratică instituirea unei pensii speciale suplimentare, bazată pe un alt sistem decât cel al echității sau cel al contributivității.

Singurul partid în afara ”sistemului” este AUR – Alianța pentru Unirea Românilor – care duce în Parlament glasul milioanelor de români cerând desființarea privilegiilor nemeritate, iar, în cazul în care sistemul își va găsi pârghiile de menținere, inclusiv prin Curtea Constituțională, cerând impozitarea drastică a acestor beneficii imorale.

Ce facem însă cu pensia publică? Cu pensiile profund inechitabile, a căror discrepanță crește constant, care pentru unii, care au muncit din greu o viață, sunt inacceptabil de mici, în timp ce, pentru alții, care au profitat de vechiul sistem comunist sau de actualul sistem clientelar, sunt nepermis de mari, creând o puternică presiune pe buget.

AUR, partidul care iubește Românii și România, este garantul că drepturile noastre vor fi respectate și apărate. Pensiile publice nu vor mai trebui să reprezinte o tocmeală electorală, ci o garanție. Pentru jertfa generațiilor care ne-au dat în dar Țara, așa cum este acum, ca noi să o putem lăsa urmașilor noștri.

De aceea, AUR va susține un sistem de pensii echitabil și sustenabil financiar, bazat pe principiul împrumutului între generații. Vom reașeza sistemul public de pensii printr-o primă creștere în sumă fixă, egală pentru toți beneficiarii sistemului public de pensii din România. Chiar dacă acest lucru va însemna, în procente, o creștere mai mare pentru pensiile mici și una în procent mai mic pentru pensiile mari, va duce în fapt la însănătoșirea sistemului de pensii și va aduce dreptatea socială după 30 de ani de creșteri exclusiv procentuale. Vom respecta astfel modelul matematic al creșterii echitabile, în timp, a pensiilor publice. Totodată, vom respecta Constituția, care prevede egalitatea în drepturi a cetățenilor, fără discriminări, dar și fără privilegii. Pentru că niciunde nu prevede Constituția că la cel care are mai mult trebuie să i se dea și mai mult, iar la cel care are puțin să i se dea mereu mai puțin. Din contra!

Vom lupta pentru a corecta toate anomaliile actualului sistem, care permite în prezent pensii publice maxime cu mult mai mari decât salariul maxim plătit din bugetul public, adică limitarea pensiei publice raportat la salariul Președintelui României, fără a-l putea depăși, așa cum se întâmplă în prezent.

Prezența în Partidul AUR a militanților civici și sindicali este o garanție în plus că Alianța pentru Unirea Românilor va urmări și va susține constant binele tuturor românilor, pentru un viitor mai bun.