Important

Priștina, primul oraș din Europa care interzice trotinetele și bicicletele electrice

Priștina este primul oraș din Europa care interzice trotinetele și bicicletele electrice în toate zonele pietonale. Începând de luni, 22 august, acestea nu mai au voie să circule pe trotuare, în piețe și alte zone pietonale, din cauza numărului mare de accidente.

În ultimii ani, vehiculele electrice destinate mobilității alternative au devenit din ce în ce mai populare în întreaga Europă, dar au generat și controverse. Conducerea periculoasă, cauzarea de accidente și rănirea pietonilor, precum și „parcarea” în mijlocul trotuarelor și a drumurilor, i-au făcut pe mulți să solicite autorităților reglementarea sau, chiar, interzicerea circulației trotinetelor și bicicletelor electrice în zonele pietonale.

Autoritățile din capitala Kosovo sunt primele din Europa care restricționează total accesul acestora în zonele pietonale, până la implementarea unei legislații corespunzătoare în ceea ce privește circulația acestora.

„Prin decizia primarului, am interzis circulația trotinetelor și altor vehicule electrice alternative în piețele din Priștina și în locurile unde este un număr mare de pietoni! Această măsură necesară a fost luată până la votul regulamentului la care se lucrează”, a declarat viceprimarul Priștinei, Alban Zogaj, relatează euractiv.com.

„Vorbim de piețele centrale din Pristina și alte spații care sunt construite și folosite exclusiv pentru pietoni”, a explicat oficialul kosovar.

Doar în primele șase luni ale anului 2022, poliția din Kosovo a contorizat 30 de accidente grave, provocate de conducătorii de trotinete sau alte vehicule electrice alternative, în care au fost implicați pietoni. 

Related Articles

Back to top button