Pensiile mici rămân mici, cele speciale rămân mari, numai promisiuni, inflația peste indexare, adică pensiile sunt tăiate, nu crescute
România are peste un milion de români care au pensii bazate pe contributivitate care egale cu 1.000 de lei. Există însă și bătrâni cu venituri mai mici de atât, respectiv cei care au lucrat în agricultură însă munca lor nu a fost recunoscută motiv pentru care mai mult de jumătate de milion de cetățeni se duc lunar acasă cu doar 500 de lei.
Pe de cealaltă parte avem peste 10.000 de pensii speciale, care nu se bazează pe munca prestată, pe contributivitate, și care sunt mai mari decât salariul președintelui României. Vorbim despre o castă privilegiată care menține statul român sub controlul PSD și PNL. La sfârșitul perioadei de muncă aceștia obțin pensii foarte mari.
Inflația în România a fost în ultimii ani cumulat mai mare de 20%, însă acestea sunt cifrele oficiale nu și cele reale. Există produse de bază la care prețurile au crescut și cu 40% sau chiar s-au dublat.
Practic veniturile românilor au fost tăiate prin inflație iar principalul beneficiar al acestei situații este chiar statul român care prin inflație a dus la bugetul de stat mai mulți bani, deci a putut cheltui mai mulți. Vă gândiți că banii s-au dus pe investiții, pe sănătate sau în educație? În nici un caz, banii s-au dus pe salariile politicienilor, pensii speciale și subvenția acordată partidelor politice.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă s-au grăbit și s-au întrecut în a anunța creșterea pensiilor. În cele din urmă cifra propusă este de doar 12,5%, adică la jumătate față de inflația reală. Acest lucru înseamnă că PSD și PNL nu au dat bani mai mulți la pensii ci au scăzut valoarea lor reală prin creșterea prețurilor și devalorizarea monedei naționale.
Creșterea cu același procent la toți pensionarii crește inechitatea socială. Pensiile mici vor primsc doar 125 de lei în timp ce pensiile mari pot primi și până la aproape 9.000 de lei. Să nu uităm că pensia specială cea mai mare se apropie de 80.000 de lei, într-o țară în care sărăcia este cumplită pentru majoritatea românilor.
Creșterea procentuală este strategia PSD și PNL de a crește pensiilor celor care au venituri foarte mari cu sume la fel de mari.
AUR venise cu o altă soluție: să se ia toată suma de bani disponibilă și să se împărta în mod egal la toți pensionarii și în acest fel veniturile ar fi crescut cu o valoare fixă pentru toți românii. Dacă s-ar fi făcut așa pentru românii cu pensii mici creșterea ar fi fost mare, pentru pensionarii cu venituri mari creșterea ar fi fost suficientă.