Mihai Nicolae la Curierul Românesc: Avem nevoie de dezvoltare și Unire! Suntem datori românilor de pretutindeni, am fost ”dresați” să nu ne cunoaștem

Mihai Nicolae, Directorul Institutului „Frații Golescu”, invitatul Alinei Panico la interviurile Curierului Românesc a adus în prim plan problematica românilor de pretutindeni. În centrul discuției s-au aflat românii din comunitățile istorice ale României și care este soarta lor la ora actuală, ce planuri are țara cu ei, dar și cum aceștia ajung să nu-și mai cunoască identitatea, spunând: „Nici noi nu mai știm cine suntem!”

Nu vom fi nimeni dacă vom rămâne surzi la glasul glorioșilor noștri străbuni, spune Mihai Nicolaei. Directorul Institutului „Frații Golescu” a descris problemele cu care se confruntă românii din comunitățile istorice ale României – (Herța, Transnstria, Sudul Basarabiei, de la Est de Bug, Valea Dunării (Vidinul), Maramureșul istoric, Bucovina, Basarabia, Valea Timocului și Ucraina), cu precădere cei din Bucovina.

„În Bucovina problema este destul de acută. Ucrainienii având o identitate foarte slabă, parte motivată și de contextul istoric al Ucrainei, încearcă să răspundă la toate provocările contemporane printr-o ucrainizare forțată. Nu se face așa! Ei intervin prin intermediul limbii. Politica lingvistică încercă să ucrainizeze totul. Nu se va putea!”, a declarat Directorul Institutului „Frații Golescu”.

Întrebat dacă influențează globalizarea identitatea națională, Mihai Nicolae a răspuns afirmativ.

„Dacă suntem indiferenți și nebăgători de seamă, da! Influențele contemporane au tendința să bage un nivel de subcultură extraordinară”, spune Mihai Nicolae.

Alina Panico a revenit asupra proiectului pe care îl merită România, cu care este datoare România și pe care și l-ar dori Românii, iar Mihai Nicolae a răspuns provocării:

„Poate fi rezumat în cuvântul dezvoltare și Unire! Unire și cu unii și cu alții. Suntem foarte datori românilor de pretutindeni. Ei trebuie să știe că România e țara lor și asta nu înseamnă numai o declarație sentimentală, înseamnă acces la învățământ, acces la sănătate, accesul la tratamente balneare. Ce și-ar dori românii? E un mozaic în acest caz – continuarea liniei democratice. E foarte important să scăpăm de corupție, de incompetență și de manipulări de tip politicianist – să revenim la o decență”, a subliniat Mihai Nicolae, Directorul Institutului „Frații Golescu”.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici.