Marius Ostaficiuc (AUR): Coaliţia PSD- PNL duce România în prăpastie! Avem cele mai mari preţuri la energie din Europa
Deputatul AUR Marius Ostaficiuc trage un semnal de alarmă: România se îndreaptă spre un dezastru economic uriaş sub conducerea actualei coaliţii de guvernământ. În prezent, țara noastră a înregistrat un nou record „rușinos” – cel mai mare preţ la energie din Europa, într-un context în care avem și o inflație galopantă. Guvernarea actuală nu reușește să gestioneze eficient această situaţie, iar românii vor fi ce mai afectați de această scumpire.
„La începutul acestei luni, România a înregistrat o premieră nedorită: preţul energiei a depăşit 1.000 de euro/MWh, nu pentru o oră, ci pentru două ore consecutive. Aşa ceva este inacceptabil într-o ţară care ar trebui să aibă resurse energetice suficiente pentru a asigura un preţ rezonabil pentru consumatori”, a afirmat deputatul.
Cum a ajuns România într-o astfel de situaţie? Marius Ostaficiuc amintește că, din 2019, guvernele PSD şi PNL au închis mai multe capacităţi de producţie pe cărbune, înlocuindu-le cu panouri fotovoltaice, care produc energie doar în anumite momente ale zilei şi pentru un număr limitat de ore pe an.
„În lipsa capacităţilor de producţie continuă şi a unor soluţii de stocare, sistemul energetic a devenit instabil şi extrem de vulnerabil la fluctuaţiile pieţei”, iar românii au ajuns să plătească facturi astronomice. Companiile sunt și ele afectate de aceste prețuri, mai ales la capitolul competitivitate.
Deputatul avertizează că această explozie a prețurilor va fi resimiită de românii începând cu 1 aprilie 2025, când nu se mai aplică plafonarea. Marius Ostaficiuc a mai spus că actuala guvernare poate redresa situație prin investiții în infrastructura energetică, dar refuză să o facă, deoarece prioritatea PSD-PNL u este binele românilor, ci menţinerea puterii şi accesul la resursele publice.
„În loc să creeze un mix energetic stabil şi să reducă dependenţa de importuri, guvernul alege să plătească sume exorbitante, cum s-a întâmplat cu preţul din piaţa de echilibrare de energie electrică de la Bucureşti”, a subliniat parlamentarul.
În acest context, Ostaficiuc a amintit că există soluții și ele au fost propuse de AUR:
- finalizarea şi punerea în funcţiune, până la finalul acestui an a celor două centrale pe gaze de la Iernut şi de la Brăila, rămase într-un stadiu avansat de construcţie;
- demararea, în regim de urgenţă, a lucrărilor de finalizare a hidrocentralelor din bazinul Jiului;
- demararea, de către Hidroelectrica, a lucrărilor de realizare a centralei cu pompaj invers de la Tarniţa-Lăpuşteşti, singura care poate atenua dezechilibrele din sistem.
- începerea neîntârziată a lucrărilor la centralele pe gaze de la Mintia şi din Complexul Energetic Oltenia, în paralel cu demararea lucrărilor de modernizare a liniilor electrice de transport a energiei electrice, care să permită preluarea producţiei de electricitate de la aceste noi unităţi de producţie;
- cuplarea într-un holding a diverşilor producători deţinuţi majoritar de stat, pentru a putea comercializa un mix energetic, cu preţ constant rezonabil, care să reducă ponderea electricităţii corespunzătoare Pieţei zilei următoare (PZU), a precizat Marius Ostaficiuc, deputat AUR.