Sănătate

7 moduri de a preveni formarea pietrelor la rinichi

Dacă v-ați confruntat vreodată cu dureri de spate, greață sau nevoia crescută de a urina cauzată de pietre la rinichi, știți cât de important este să opriți o exacerbare înainte de a începe. Cele mai bune remedii naturale pentru calculi renali care reduc semnificativ riscul de pietre la rinichi.

Cum se formează pietrele la rinichi
Rolul principal al rinichilor noștri este de a elimina produsele reziduale din fluxul sanguin și de a le transforma în urină, astfel încât acestea să poată fi excretate din organism. Printre aceste deșeuri se numără rezervele excesive de calciu și alte minerale și săruri dizolvate. În mod normal, acest lucru nu reprezintă o problemă, dar atunci când concentrația anumitor compuși din urină este prea mare, se pot forma pietre la rinichi, explică medicul Melanie Betz, un nutriționist din Chicago specializat în sănătatea rinichilor.

Din ce se formează pietrele la rinichi și ce vă crește riscul de a le dezvolta
Există mai multe tipuri de pietre la rinichi, dar aproximativ 80% dintre pietre sunt alcătuite din calciu. De cele mai multe ori, aceste pietre se formează atunci când rinichii dumneavoastră acumulează prea multe deșeuri și prea puțină urină pentru a le excreta. Acest lucru se întâmplă atunci când sunteți deshidratat în mod cronic, ceea ce devine mai frecvent pe măsură ce îmbătrâniți.

Un aport ridicat de oxalați – compuși care se găsesc în alimente precum legumele cu frunze verzi, soia și cartofii – vă expune, de asemenea, riscului de formare a pietrelor. Oxalații, adesea numiți „antinutrienți”, se leagă de minerale în stomac și intestine, împiedicând organismul să absoarbă și să utilizeze compușii benefici. Aceștia sunt, de asemenea, o componentă cheie a calculilor renali.

Anumite medicamente, cum ar fi diureticele sau antibioticele, pot crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi. La fel și menopauza. Deoarece estrogenul are un efect protector asupra tractului urinar și a rinichilor. Pe măsură ce nivelurile sale scad în timpul menopauzei, crește riscul de formare a pietrelor. Și pentru că estrogenul reglează, de asemenea, metabolismul calciului în organism, scăderea nivelului acestui hormon poate duce la perturbarea nivelului de calciu care formează pietre. Indiferent de modul în care se formează, pietrele la rinichi pot provoca simptome nedorite, cum ar fi dureri de spate, dureri abdominale, greață, senzație de arsură la urinare și/sau sânge în urină.

Ce dimensiuni au pietrele la rinichi
Pietrele la rinichi variază în funcție de mărime: pot fi la fel de mici ca un grăunte de nisip sau la fel de mari ca o perlă. Unele pietre rămân în rinichi, în timp ce altele trec în ureter, tubul dintre rinichi și vezica urinară. Pietrele fie rămân blocate în ureter, unde blochează urina și provoacă durere, fie ies atunci când urinați. Deși majoritatea pietrelor la rinichi trec de la sine, dacă pietrele sunt deosebit de mari și dureroase sau rămân blocate în ureter, poate fi nevoie de asistență medicală.

Cum se tratează pietrele la rinichi
Opțiunile de tratament pot include litotripsia cu unde de șoc (zdrobirea pietrelor), în care undele sonore sparg pietrele în particule mai mici care sunt excretate în urină, sau ureteroscopia, în care se introduce un endoscop în vezica urinară pentru a îndepărta piatra.

Cum să preveniți pietrele la rinichi
O dietă sănătoasă poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. Pentru cei care sunt predispuși la formarea lor, cel mai bine este să reducă consumul de alimente bogate în oxalați, în special cartofii. Alte alimente bogate în oxalați sunt spanacul, soia, migdalele, sfecla roșie, fasolea și rubarba. De obicei, oxalații sunt excretați din organism sub formă de deșeuri. Dar atunci când organismul elimină și mineralele, cum ar fi calciul, oxalații pot lega mineralele, reducând absorbția nutrienților și putând duce la formarea de calculi renali.

Dacă aveți un risc crescut de pietre la rinichi, dar vă este greu să renunțați la alimentele preferate, cum ar fi cartofii sau verdețurile cu frunze, există o modalitate simplă de a reduce riscul de exacerbare a calculilor renali. Studiile arată că fierberea alimentelor poate reduce nivelul de oxalați cu până la 74%. Cercetătorii au descoperit că fierberea ca metodă de gătit a fost mai eficientă decât gătitul la aburi, care elimină până la 53% din oxalați, și coacerea la cuptor.

Related Articles

Back to top button