Oamenii cheie numiți de PSD și PNL în instituțiile de stat sunt acuzați că profită de pe urma tranzacționării energiei electrice, producând zeci de milioane de euro zilnic. România are cea mai scumpă energie electrică din Uniunea Europeană, iar Consiliul Concurenței monitorizează piața pentru a verifica potențiale abuzuri.
Într-un context economic fragil, o serie de oameni cheie din instituțiile de stat, numiți de partidele PSD și PNL, sunt acuzați că ar fi implicați într-o schemă prin care profită de pe urma tranzacționării energiei electrice. Această schemă criminală ar aduce milioane de euro în fiecare zi, în timp ce românii de rând sunt nevoiți să plătească prețuri exorbitante pentru electricitate.
România se confruntă în prezent cu cea mai scumpă energie electrică din Uniunea Europeană, prețurile ajungând la 68.000 de lei pe MWh pe piața de echilibrare, ceea ce echivalează cu 13.600 de euro pe MWh. Această situație critică a atras atenția Consiliului Concurenței, care a demarat o monitorizare atentă a pieței energiei electrice.
Un punct central al investigației este verificarea modului în care Hidroelectrica, unul dintre principalii producători de energie electrică din România, și-a îndeplinit angajamentele asumate în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața producerii și comercializării energiei electrice.
Problemele din piața de echilibrare a energiei electrice și prețurile record la care a ajuns electricitatea în România ridică semne de întrebare cu privire la transparența și corectitudinea tranzacțiilor din acest sector. În contextul în care facturile la energie devin din ce în ce mai greu de suportat pentru populație, crește presiunea asupra autorităților să ofere explicații și să ia măsuri eficiente pentru a stopa abuzurile din acest sector.