Important

Lunetiștii ruși au fost dotați cu o super-armă în misiunile din Ucraina

Rusia transmite că a folosit în războiul din Ucraina o armă de ultimă generație! Presa rusă titrează, citând surse, că armara lui Vladimir Putin a folosit pentru prima dată cea mai lungă pușcă Svlk-14S „Sumrak” din lume. Se pare că arma ar fi fost folosită în misiuniel soldaților ruși în apropiere de Harkov și Kiev, precizează surse militare rusești pentru agenția TASS.

„Forțele speciale ruse din zona operațiunii militare din Ucraina au început pentru prima dată să folosească pușca cu rază ultra-lungă svlk-14S. În special, a fost folosit de lunetiști în apropiere de Harkov și Kiev, dar destul de rar, deoarece terenul nu a fost întotdeauna potrivit pentru activitatea sa normală pe distanțe lungi”, a spus sursa pentru TASS.

Potrivit sursei, avantajul acestui prototip este o combinație de cartușe puternice, calibru mare și precizie ridicată de fotografiere la distanțe ultra-lungi. „Cu toate acestea, este destul de greu, comparabil în greutate cu ASVK (n. r. cf. TASS: pușcă cu lunetă a armatei ruse de calibru mare, creată în 2004), precum și pentru cartușe destul de scumpe, și acestea sunt dificil de a obține, în special în condiții de luptă”, a adăugat el.

TASS nu are confirmarea oficială a acestor informații.

SvLK-14S (Lobaev Large-Caliber Sniper Rifle) a fost dezvoltat de compania privată de armament Lobaev Arms în 2012.

Cu câțiva ani în urmă, ediția britanică a Daily Mail a numit „Twilight” „cea mai lungă pușcă cu lunetă din lume” și pretinde a fi „cel mai mortal.” Cu ajutorul acestuia în 2017, a fost stabilit un record mondial – ținta a fost lovită la o distanță de 4.210 metri. Până în prezent, recordul nu a fost doborât. Chiar și la o rază de trei mii de metri, pușca rusă avea o capacitate de două ori mai mare decât pușca cu lunetă L115A3 folosită de armata britanică.

Potrivit dezvoltatorului, precizia „Twilight” este de 0,4 minute de arc, în timp ce puștile Cheytac fabricate de americani au o precizie de 1,5 minute de arc. Raza maximă efectivă este mai mare de 2,5 km. Pușca accelerează glonțul la 900 m / s (aproape de trei ori mai rapid decât viteza sunetului). Are o greutate de 9,7 kg. Poate fi utilizată în intervalul de temperatură de la minus 35 la plus 55 de grade Celsius. Este încărcată manual.

Receptorul este realizat din aluminiu de aviație cu o inserție filetată din oțel inoxidabil înalt aliat. Modelul are un pat ranforsat, în comparație cu versiunile anterioare, un pat multi-strat din fibră de carbon, Kevlar și fibră de sticlă și este special conceput pentru a fi utilizat cu o muniție atât de puternică precum cartușul .408 Cheytac (10,36×77 mm).

Related Articles

Back to top button