Important

Ludovic Orban, mesaj în plină criză energetică pentru PSD-PNL-UDMR: ‘Dați drumul la producție, habarniștilor!’

Fostul premier al României, actualul președinte al Partidului Forța Dreptei Ludovic Orban, se întreabă retoric „de ce în România se produc maxim 7000 MW, în condițiile în care puterea instalată în capacitățile de producție de energie este de 18.308 MW?”. Ipoteza lui Orban este una cinică: menținerea prețului la energie la un nivel cât mai ridicat.

„Oricâte aberații comunistoide sunt lansate în spațiul public, regulile pieței sunt clare și imuabile. Prețul unui produs sau al unui serviciu variază în funcție de raportul dintre cerere și ofertă. Atunci când cererea este mai mare decât oferta, prețul crește și atunci când oferta crește peste nivelul cererii, prețul scade. În cazul energiei electrice, cu cât producția de energie electrică este mai mare, cu atât tendința prețului va fi de scădere. Asta cu atât mai mult cu cât diferența între prețul de vânzare și costul de producție este de-a dreptul nesimțită.

Guvernul trebuie să dea răspunsul la o întrebare simplă: De ce în România se produc maxim 7000 MW, în condițiile în care puterea instalată în capacitățile de producție de energie este de 18.308 MW?

Opinia mea este clară. Guvernul și companiile de stat mențin producția scăzută pentru a menține prețul la un nivel cât mai ridicat. Altfel nu se poate explica de ce, la o putere instalată pe hidro de peste 6600 MW, se produc efectiv maxim 1800 MW. La cărbune, la o putere instalată de peste 3000 MW, se produc efectiv maxim 1300 MW.

Nu mai pun la socoteală și faptul că aproape orice investiție în creșterea producției de energie electrică este amânată sau blocată, deși există finanțări consistente, inclusiv din fonduri nerambursabile, pentru producerea eficientă de energie.

Măsurile de fixare administrativă a prețului sunt foarte costisitoare și nu pot fi susținute pe termen lung. Ele nu sunt decât o soluție de criză, fără efecte asupra problemei de fond. Despre economisire nici nu vreau să aud. Asta este problema fiecărui consumator. Nimănui nu i se poate impune câtă energie electrică să consume.

În concluzie, mesajul meu către guvernanți este simplu. Dați drumul la producție, habarniștilor!”, a spus Ludovic Orban, pe pagina sa de Facebook.

Related Articles

Back to top button