Guvernul va finanța restaurarea statuii Sfântului Petru de pe Columna lui Traian. Valentin Cioromelea (AUR): De ce nu se restaurează întregul monument?
Guvernul va contribui cu 106.000 de euro la restaurarea statuii Sfântului Petru de pe Columna lui Traian, potrivit unui anunț făcut de premierul Marcel Ciolacu, la Roma. Autoritățile consideră că aceasta inițiativă va consolida relațiile de prietenie dintre România și Italia. Deocamdată, aprobarea Hotărârii de Guvern aferentă acestei inițiative a fost amânată pentru săptămâna viitoare.
Senatorul AUR Valentin Cioromelea a adresat o solicitare premierului Marcel Ciolacu pe această temă și a cerut mai multe informații despre motivele care au stat la baza acestei decizii, în contextul în care țara noastră traversează o perioadă dificilă din punct de vedere economic. Astfel, senatorul a dorit să afle și de ce România a ales să contribuie cu o sumă atât de mare pentru a restaura acest monument, în loc să ofere doar jumătate de sumă, urmând ca statul italian să suporte celelalte costuri.
„Nu demult a fost aprobată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.10/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative. Printre modificările urgente pe care le-ați aprobat s-a creat cadrul legal pentru intervenția de restaurare a monumentului arhitectural „Columna lui Traian” folosind cele mai avansate metodologii pentru restaurarea monumentelor din aliaj de cupru (bronz) expuse în aer liber. Mai exact, restaurarea statuii de bronz reprezentându-l pe Sfântul Petru, care este amplasată pe monumentul arhitectural. Suma alocată acestei restaurări este de peste 106.000 de euro, fonduri provenite din bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Se preconizează că restaurarea complexului va fi finalizată în șase luni, pentru a fi gata înainte de începerea Jubileului Catolic din 2025, eveniment care va începe pe 24 decembrie 2024, conform notei de fundamentare. Jubileul din Biserica Romano-Catolică este un eveniment major ce atrage la Roma milioane de pelerini, inclusiv din comunitatea catolică din România”, precizează senatorul.
În acest context, Valentin Cioromelea solicită premierului Marcel Ciolacu să transmită:
- De ce nu restaurați întregul monument al Columnei lui Traian, având în vedere importanța sa istorică, culturală și simbolică pentru patrimoniul cultural al României și Italiei? De ce v-ați concentrat doar pe statuia de bronz, având în vedere că acest aliaj, datorită compoziției sale, prezintă o mare rezistență la coroziune și intemperii, spre deosebire de marmura de Carrara, mai predispusă la eroziune și deteriorare?
- Vă rugăm să ne furnizați toate motivele care au stat la baza deciziei de a restaura monumentul, nu doar un rezumat din nota de fundamentare. Există documente care să ateste acest lucru?
- De ce nu s-a luat în considerare oferirea a jumătate din sumă, restul fiind suportat de guvernul italian, având în vedere că monumentul este în administrarea instituțiilor italiene?
- Cum s-a ajuns la această decizie, în urma căror întâlniri bilaterale între reprezentanții părții române și ai Italiei?
- Care au fost criteriile de prioritizare a acestui proiect față de alte nevoi într-o perioadă economică dificilă pentru România?