Curierul Românesc

Dorinel Cosma (AUR) pledează pentru valorificarea resurselor naturale din comunele Hlipiceni şi Copălău (jud. Botoșani)

Dorinel Cosma, senator AUR de Botoșani, a sesizat Guvernului, mai precis Ministerului Economiei și Ministerului Dezvoltării, cazul a două comori abandonate din județul Botoșani: izvorul de apă sulfuroasă de la Hlipiceni și vulcanii noroioși de la Copălău. Pe această cale, parlamentarul a cerut autorităților să transmită de ce aceste două resurse nu au fost valorificate până în prezent și cum s-ar putea schimba această situație.

„La Hlipiceni, o adevărată mină de aur este neutilizată, iar potențialul acesteia ar ridica mult nivelul de trai al localnicilor. Comuna Hlipiceni este străbătută de un izvor de apă care arde. Specialiștii au concluzionat că această apă este foarte bună pentru tratarea reumatismului și a altor boli osoase.

Cea de-a doua comoară a județului Botoșani și a țării se află în comuna Copălău, în localitatea Cerbu. Și această resursă a fost ignorată cu consecvență.  La marginea pădurii, în apropierea localității Cerbu din comuna Copălău, există un loc numit de oameni La Smârcuri sau Poarta iadului. Este vorba despre trei dâmburi misterioase, acoperite acum de stuf. Aceștia sunt vulcani noroioși. Vulcanii de la Copălău sunt asemănători celor din Buzău”, a precizat senatorul botoșănean în sesizarea adresată Guvernului.

În urma demersului făcut de către Dorinel Cosma, Guvernul a transmis o serie de precizări. Astfel, potrivit Ministerului Dezvoltării, pentru ca aceste resurse să fie valorificate este necesar ca autoritățile locale să inițieze demersurile necesare pentru analizarea potențialului turistic în vederea declarării şi delimitării zonelor cu resurse turistice în conformitate cu normele in vigoare.

În prezent, aceste două comune nu se regăsesc pe lista unităților administrativ-teritoriale cu resurse naturale antropice prevăzute în Planul de amenajare a teritoriului național, Secțiunea a VIll-a, care a fost aprobat prin Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 142/2008.

În același registru, Ministerul Economiei (MEAT) a transmis că resursele naturale din Hlipiceni și Copălău vor fi promovate după atestarea lor de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.

În ceea ce privește promovarea destinațiilor din județul Botoșani, MEAT a menționat că a fost Înființată o organizație de management al destinației de nivel local, şi anume OMD Colinele Moldovei.

Potrivit surei citate, organizaţiile de Management al Destinației (OMD) reprezintă o formă de gestionare a destinațiilor turistice care permite dezvoltarea turismului, cu implicații directe în creșterea circulației turistice, a volumului de încasări din turism atât la nivel locat, cât şi la nivel național.


Related Articles

Back to top button