Deputata AUR Veronica Grosu cere premierului Ciolacu soluții pentru reducerea datoriei publice
Deputata AUR de Suceava, Veronica Grosu, îi solicită premierului Marcel Ciolacu să anunțe public ce soluții are pentru reducerea datoriei publice, în contextul în care România continuă să contracteze împrumuturi record pentru a-și acoperi cheltuielile.
„Împrumuturile guvernamentale au ajuns, după primele nouă luni din 2024, la aproape 40 de miliarde de euro, cu peste 25% mai mult decât în aceeași perioadă din 2023. Cetățenii nu plătesc direct aceste datorii, ci o fac indirect, prin intermediul Guvernului, care, în lipsa banilor, recurge la noi și noi împrumuturi. Astfel, datoria publică a României a ajuns la aproximativ 45.000 de lei pe cap de locuitor”, a declarat parlamentarul AUR.
„Copiii noștri se nasc cu datorii”
Veronica Grosu a atras atenția că România a ajuns în situația în care fiecare copil se naște deja îndatorat, din cauza politicilor iresponsabile ale guvernelor succesive.
„Dezechilibrul financiar provine din creșterea cheltuielilor statului cu 23,4%, în timp ce majorarea taxelor a adus doar 13% în plus la buget. Putem spune că nu plătim suficient față de nevoile Guvernului? Banii împrumutați sunt folosiți nu pentru dezvoltare, ci pentru a acoperi cheltuielile bugetare și pentru refinanțarea datoriilor. Deficitul bugetar este de 30 de miliarde de euro, adică 8,65%”, a explicat deputata AUR.
Datoria publică trebuie aprobată prin referendum
Veronica Grosu a cerut premierului ca sumele maxime cu care România se împrumută să fie aprobate prin referendum popular, astfel încât decizia privind îndatorarea țării să nu fie luată de un grup restrâns de politicieni.
„Nu pot decide doar câțiva oameni amanetarea viitorului copiilor noștri! Datoria publică anuală trebuie aprobată prin referendum pentru că fiecare cetățean trebuie să aibă un cuvânt de spus atunci când vine vorba despre povara fiscală pe care o va purta generația viitoare”, a subliniat parlamentarul sucevean.
Eliminarea finanțării partidelor și a pensiilor speciale
Deputata AUR consideră că România nu va reuși să-și stabilizeze datoria publică dacă nu implementează o reformă economică profundă și o reducere drastică a cheltuielilor statului. În acest sens, a adresat premierului două întrebări esențiale:
- Aveți în vedere eliminarea finanțării partidelor parlamentare de la bugetul de stat?
- Susțineți eliminarea pensiilor speciale pentru reducerea deficitului bugetar?
„Aproximativ 90% din veniturile bugetului sunt cheltuite pe salarii, pensii și achiziții de bunuri și servicii, iar doar 10% merg către investiții. România nu a demonstrat performanță guvernamentală în reducerea cheltuielilor din administrație și în limitarea pierderilor companiilor de stat. În afară de inflație și bugete împovărate de costurile clientelei politice, țara noastră se confruntă și cu povara dobânzilor tot mai mari pentru împrumuturile contractate”, a explicat Veronica Grosu.
Ea a susținut că soluția pentru România este creșterea veniturilor statului prin eradicarea evaziunii fiscale și eliminarea clientelei politice din sistemul public, astfel încât banii să fie folosiți în investiții necesare și utile, nu în risipă și pomeni electorale.