Timp liber

Cum să vă protejați grădina de îngheț: 9 sfaturi importante

În absența zăpezii, înghețul poate cauza o serie de probleme pentru grădinari. Gerul poate ucide plantele, poate deteriora gazonul și poate încetini creșterea unor arbuști.

Confruntarea cu înghețul este o bătălie anuală cu care se confruntă fiecare grădinar și, deși unele daune sunt aproape inevitabile, există câteva metode simple pe care le puteți folosi pentru a reduce foarte mult daunele pe care înghețul le provoacă grădinii dumneavoastră.

Gerul nu trebuie să anuleze toată munca grea pe care ați depus-o în timpul sezonului cald în grădina dumneavoastră, iar dacă vă acordați ceva timp pentru a vă pregăti corespunzător spațiul exterior pentru frig, vă puteți pregăti pentru orice vă va aduce vremea. Un expert în grădinărit a explicat pentru Express.co.uk cum să vă salvați grădina de îngheț.

Mulciți și protejați plantele fragede
Grădinarii ar trebui să acopere baza plantelor iubitoare de căldură cu un strat gros de mulci organic, cum ar fi frunze sau paie, pentru a le proteja de îngheț. Mulcirea va menține temperaturile solului și va ajuta la protejarea rădăcinilor de orice vătămare. Grădinarii pot înveli plantele cu așternuturi vechi sau agrofibre pentru o protecție suplimentară.

Tăiați excesul
Tăierea sanitară este un exemplu în acest sens. Înainte de primul îngheț, grădinarii ar trebui să își taie grădina pentru a reduce șansele de boli și daune. Scăpați de ramurile și tulpinile bolnave sau moarte pentru a îmbunătăți circulația aerului și a evita acumularea de umiditate.

Udarea și hidratarea
Înainte de primul îngheț, asigurați-vă că plantele primesc suficientă apă. Cu o zi sau două înainte de înghețul așteptat, udați abundent solul, deoarece solul umed reține mai bine căldura decât cel uscat.

Cum să vă protejați grădina de îngheț / Foto: Credite
Mutați plantele în ghiveci în interior
Plantele în ghiveci sunt mai susceptibile la deteriorarea de îngheț, așa că grădinarii trebuie să le aducă în interior sau să le pună într-o zonă acoperită, cum ar fi un șopron sau un garaj. Plantele în ghiveci trebuie grupate și acoperite cu pături sau folie cu bule pentru a le oferi o izolație suplimentară dacă nu pot fi mutate în interior.

Înfășurați în jurul trunchiurilor de copaci
Fracturile cauzate de îngheț pot apărea în cazul copacilor tineri cu scoarță subțire. Pentru a evita acest lucru, înfășurați trunchiul cu pânză de iută sau folie de lemn. În acest fel veți proteja copacul de schimbările excesive de temperatură potențial dăunătoare.

Izolați containerele
Grădinarii pot folosi folie cu bule sau capace speciale pentru containere pentru a izola plantele din containere uriașe de exterior care sunt prea grele pentru a fi mutate în altă locație. Prin izolarea ghivecelor, reduceți probabilitatea unor fluctuații de temperatură care pot afecta rădăcinile plantei.

Verificați dacă există dăunători
Înainte de sosirea iernii, verificați-vă plantele pentru dăunători precum afidele, păianjenii și scuturile, deoarece acești dăunători pot slăbi plantele și le pot face mai vulnerabile la îngheț. Pentru a păstra plantele sănătoase, asigurați-vă că tratați plantele infestate, după cum este necesar.

Aveți grijă de inventarul dvs.
Acum este momentul să curățați și să depozitați corespunzător uneltele și echipamentele de grădină înainte de primul îngheț. Ștergeți uneltele și aplicați un strat subțire de ulei pentru a le proteja de rugină. Depozitați-le într-un loc uscat și protejat pentru a le prelungi durata de viață și eficiența.

Pregătiți gazonul
Un gazon bine întreținut este mai rezistent la îngheț. Când tundeți iarba pentru ultima dată înainte de iarnă, reglați lama la cea mai joasă poziție. Acest lucru va ajuta la prevenirea bolilor și va reduce riscul de mucegai și putregai care se pot dezvolta în condiții de frig și umezeală. De asemenea, nu mergeți pe iarba înghețată, deoarece acest lucru poate provoca deteriorarea gazonului.

Back to top button