Curierul RomânescOpinii

Cum este afectată piața construcțiilor de criza sanitară/economică

     Deși macaralele încă se miscă pe cele mai multe șantiere ale patriei și muncitorii par că-și continuă sarcinile fara a fi afectați de acest virus periculos, simt o tensiune printre dezvoltatori,  acestia neștiind exact ce le va aduce viitorul. Datorită ordonanțelor militare în showroom-urile cartierelor de blocuri nu mai intră aproape nimeni astfel prețurile apartamentelor nu vor rămâne mult la nivelurile de acum pe fondul scăderii cererii.

      Criza sanitară/economică  se simte și asupra firmelor de proiectare unde o parte din angajați stau acasă în șomaj tehnic iar cealaltă parte vine la birou cu perioada de lucru redusă la 4 ore sau lucrează de acasă. Toată lumea este de acord că randamentul lucrului de acasă este cu 50-60% mai redus față de lucrul la birou așa că nu știm cât va funcționa ”telemunca”.

      Consider că guvernul nu a ajutat foarte mult acest domeniu vital care va avea și mai mult de suferit după criza sanitară, totul depinde de virus și de guvernanți ceea ce mă îngrijorează și mă face să nu văd prea curând lumina de la capătul tunelui.

     Firmele trebuie să-și calculeze cu atenție rezervele ( dacă există) să încerce să funcționeze cât mai mult timp cu activitatea mult redusă și să spere că statul va veni cu alte măsuri economice, este clar că acest virus va sta prin preajmă  o perioadă lung, chiar și cu apariția unui vaccin văd rezolvarea totală a problemei într-un an maxim doi.

     Așa că da, criza economică vine apar la orizont semnale mult mai grave ca cele din 2008 care preconizau dezastrul economic care a urmat.

      Noi cei din domeniul construcțiilor trebuie să fim foarte atenți și cumpătați,  acesta este motivul pentru care trag semnalele de alarmă și nu pentru a crea panică, cineva ar putea spune că sunt negativist și că acest lucru poate afecta și mai mult comportamentul investitorilor, măcar să nu fie criza așa gravă și să se dovedească că nu am avut dreptate decât să văd firmele cum falimentează cheltuindu-și ultimele rezerve necalculat.

Onuțu Lohengrin este inginer constructor și arhitect, președinte al Asociației pentru Securitatea la Incendiu a Construcțiilor.

Related Articles

Back to top button