Cum a scăpat Mircea Geoană de o anchetă penală: Acuzațiile de spălare de bani și trafic de influență, clasate din cauza prescripției
Fostul lider al PSD și actualul adjunct al secretarului general al NATO, Mircea Geoană, a scăpat de o anchetă penală privind acuzațiile de spălare de bani și trafic de influență, care ar fi avut loc în perioada campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2008. Conform denunțului depus de Șerban Pop, fost șef al Fiscului, Geoană s-ar fi folosit de influența sa politică pentru a obține fonduri destinate campaniei electorale, însă acuzațiile împotriva sa au fost clasate de procurori în luna decembrie a anului trecut, pe motiv că faptele erau prescrise.
Denunțul împotriva lui Mircea Geoană a fost depus de Pop în 2017, la aproape un deceniu după presupusele fapte, în cadrul unui rechizitoriu în care fostul șef al Fiscului a fost trimis în instanță pentru luare de mită. În denunțul său, Șerban Pop a susținut că Geoană ar fi fost implicat în scheme de spălare de bani și trafic de influență, folosindu-se de poziția sa politică pentru a atrage sume considerabile în vederea susținerii campaniei electorale din 2008.
Cu toate acestea, ancheta nu a dus la punerea sub acuzare a fostului lider PSD, deoarece procurorii au stabilit că faptele erau prescrise încă din 2013, mult înainte ca denunțul să fie făcut. Astfel, acuzațiile împotriva lui Geoană au fost clasate în luna decembrie a anului trecut, într-un moment în care acesta ocupă o funcție de mare importanță pe scena internațională, ca adjunct al secretarului general al NATO.
În ciuda gravității acuzațiilor inițiale, Geoană a evitat un proces penal, datorită termenului de prescripție, care a devenit un obstacol legal în continuarea investigațiilor. Această situație a stârnit numeroase întrebări cu privire la modul în care astfel de cazuri sunt gestionate și la eficiența sistemului judiciar în investigarea unor presupuse fapte de corupție, care implică figuri politice importante.
Totuși, cazurile în care acuzațiile sunt prescrise înainte de a fi aduse în fața justiției nu sunt rare în România, unde problemele legate de durată și tergiversare în investigarea unor astfel de dosare au fost criticate de-a lungul timpului. Deși Geoană nu a fost oficial inculpat, acuzațiile rămân în memoria publică, ridicând semne de întrebare cu privire la integritatea liderilor politici care au dominat scena politică românească în ultimele decenii.
Pentru Mircea Geoană, acest capitol pare să fie închis din punct de vedere legal, însă speculațiile și dezbaterile despre trecutul său politic și despre influența pe care a exercitat-o continuă să alimenteze discuții în spațiul public.