Curierul Românesc

Cristian Ivănuță, sesizare către ministrul Sănătății: un procent extrem de mare din unitățile spitalicești de stat sunt într-o situație falimentară. Ce măsuri veți lua pentru a evita o criză?

Deputații AUR de Iași Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță sesizează ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, o situație îngrijorătoare, care ar putea genera un blocaj în toate spitalele din țară: OUG 90/2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pune în pericol funcționarea sistemului de sănătate. Încă de la sfârșitul anului trecut, managerii spitalelor din Capitală atrăgeau atenţia că sumele alocate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru luna decembrie sunt extrem de mici. Spre exemplu, pentru Spitalul Colţea suma alocată era de 100 de lei pentru luna decembrie 2023.

Dr. Bogdan Furtuna, managerul Spitalului Clinic Colţea din Bucureşti, declara anul trecut că se teme că pacienții vor avea de suferit.

„Îmi este teamă că s-ar putea produce un blocaj în sistemul medical (…) Teama mea este că vom pune în dificultate diagnosticarea şi tratarea pacienţilor, pentru că povesteam şi acum ceva timp despre ideea că nu numai diagnosticarea şi tratarea pacientului este importantă, ci şi condiţiile hoteliere. Asta este una dintre temerile noastre. Pacienţii vor ajunge ca în perioada de pandemie să se sperie de spitale, să nu mai vrea să ajungă la spitale. Şi aşa a fost destul de greu, după perioada pandemică, să reluăm circuitul pacienţilor”, a declarat dr. Bogdan Furtuna, potrivit Digi24.

Deputații AUR de Iași Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță au readus subiectul în atenția ministrului Alexandru Rafila și au subliniat că situația este foarte gravă, iar activitatea medicală riscă să fie grav afectată sau chiar blocată din cauza datoriilor extrem de mari pe care unitățile medicale nu reușesc să le acopere.

„CNAS decontează cu sume neînsemnate procedurile medicale ale căror costuri extrem de mari nu pot fi acoperite nici în proporții de 50%. Bolnavii sunt nevoiți să-și achiziționeze medicamentele de care au nevoie întrucât unitatea sanitară nu le deține datorită lipsei de fonduri. Finanțarea spitalelor de stat este o problemă prezentă în permanență în sistemul medical românesc, însă, în ultimii ani, situația s-a înrăutățit datorită finanțărilor infime”, au precizat aceștia.

În acest context, cei doi parlamentari AUR solicită ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să răspundă la întrebarea: ce măsuri veți întreprinde pentru majorarea finanțărilor către unitățile spitalicești de stat?

Related Articles

Back to top button