CLAUDIU TÂRZIU: Traian Băsescu ar face bine să tacă. Omul e depășit

Traian Băsescu ar face bine să tacă. Nu e deloc indicat să se pronunțe în vreme de criză. A demonstrat-o încă din timpul crizei economice 2008 – 2009, cînd a cerut să se taie în carne vie aiurea.

La începutul actualei crize sanitare, care va da în criză economică, a fost una dintre vocile cele mai alarmiste. A cerut, la fel ca la precedenta criză, măsuri radicale. Să se închidă granițele, să se anuleze toate zborurile, să fie instaurată starea de urgență etc.

Azi, Băsescu pretinde că 15 Mai e prea aproape pentru a se începe relaxarea măsurilor, că mai bine ar fi din 15 Iunie.

Omul e depășit de situație de multă vreme, deși pozează încă în guru atotșiutor, generator de soluții. De fapt, tot timpul s-a jucat. I-a plăcut să o facă, iar uneori s-a distrat să-și imagineze că face istorie. Ne-a păcălit pe mulți, pentru că jocurile i-au ieșit cîteodată. Dar, gata! A condus România timp de un deceniu din cele trei trecute deja de la căderea lui Ceaușescu. Acum să tacă. Mai ales că el nici nu e afectat de vreo criză. Indemnizația de fost șef de stat merge, protocolul îi este asigurat, probabil că are și ceva cheag pe dreapta. Să tacă, pentru că nu-i pasă cu adevărat. N-a fost niciodată empatic. Ce-l interesează dacă vor muri mai mulți de foame, de depresie și de lipsa îngrijirilor medicale care nu sînt considerate de urgență (pentru că singura urgență este Covid 19) decît de coronavirus? Important este să nu moară de coronavirus, nu? Logică, tată!
Și-apoi, poziția lui – acum ca și odinioară – prea confirmă cele mai negre scenarii globaliste, calificate drept conspiraționiste. Mia bine să tacă.

Traian Băsescu este expirat, ca toți tovarășii lui de generație și ca toți cei care ne-au condus în ultimii 30 de ani. Să se ia de mînă cu Tăriceanu și Năstase, cu Ciolacu și Ponta, cu Iliescu și Constantinescu, cu Tokes și Kelemen, cu Boc și Falcă și să se retragă la cimitirul elefanților. Pot să-i ia cu ei și pe îmbătrîniții prematur de la USR. Poate le vor face șederea mai plăcută bufonii de teapa lui Caramitru.