Cine conduce România? Pe timp de secetă s-a dat drumul la exportul de cereale.

Sub presiune străină, guvernul României a dat drumul la exportul de cereale. Sute de vagoane încărcate cu cereale au circulat zilele trecute spre portul Constanța.

Ministrul de interne ne-a anunțat acum vreo câteva zile că decizia de interdicție a exportului de cereale a fost luată deoarece s-a observat o dublare a exporturilor față de aceeași perioadă a anului trecut.

Deși inițial se anunțase o interdicție totală și firească, pentru a se asigura securitatea alimentară a României, ulterior premierul a detaliat: interdicția nu se aplică și pentru statele Uniunii Europene.

Acum câteva zile mai mulți prieteni mi-au transmis poze și filmări cu sute de vagoane ce plecau și se întorceau dinspre portul Constanța. Acestea veneau din toate regiunile țării.

Parcă nu am vrut să cred că este posibil așa ceva: de ce s-ar căra sute de vagoane cu cereale pentru consumul românilor? În fiecare regiune a țării există silozuri locale și transportul se face cu camioane.

Dar iată că băieții de la butoane știau ei ce urmează: se încărcau cel mai probabil navele maritime.

Principalii beneficiari a muncii românilor, pe sume derizorii de bani, sunt statele din lumea arabă. Deși vând petrol scump, reușesc prin mituirea și subordonarea clasei politice românești să achiziționeaze cereale la prețuri derizorii.

Pentru producția acestor cereale românii plătesc taxe și din impozitele lor se asigură subvenționarea muncii agricultorior români. Acest lucru este unul firesc. Firesc nu este ca munca lor să se exporte pe sume derizorii și subvenționată tot de către noi.

Avem parte de cea mai mare secetă din ultimii 30 de ani. Este o situație unică în istoria post-comunistă a României. E suficient să ieșiți puțin dincolo de zidurile orașelor și veți constata acest lucru.

Toate culturile de cereale au fost afectate de lipsa iernii și a precipitațiilor necesare ca grâul să poată rodi. Se așteaptă producții scăzute de cereale și acest lucru este știut. Cumulând problemele date de condițiile meteo și cu cele aduse de pandemie, se așteaptă ca la sfârșitul acestui an bătălia mondială pe resursele alimentare să fie una acerbă.

Ce face guvernul român în acest timp? La comanda celor care conduc România a dat drumul la exportul de cereale.

Ați constatat că prețul la cereale, făină și pâine a crescut considerabil în această perioadă? Asta deși lucrările agricole nu sunt oprite, morile funcționează fără limite, fabricile de panificație pot scoate pâinea din cuptor la foc continuu.

Vă spun eu de ce: se cumpără de pe piață toată rezerva de cereale. În puțin timp penuria de grâu nu va fi vizibilă doar prin prețurile mari ci și prin lipsa produselor de pe rafturi.

Asta dacă nu facem ceva.