Când începe Postul Adormirii Maicii Domnului
De regulă, se lasă sec în 31 iulie, iar postul începe la 1 august. Există însă și o excepție: potrivit rânduielilor bisericești, dacă data de 31 iulie cade miercurea sau vinerea, atunci postul începe chiar pe 31 iulie, cu o zi mai înainte decât de obicei.
„De asemenea, postul se prelungește și în ziua sărbătorii înseși, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin”, explică Pr. Prof. Ene Braniște în lucrarea „Liturgica Generală”.
Deși în 2023 postul începe, în mod excepțional, cu o zi mai devreme, el se va încheia, ca de obicei, în seara de 14 august, nefiind prelungit și pe data de 15 august, care nu este zi de miercuri sau de vineri. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului cade anul acesta într-o zi de joi.
Postul Sfintei Marii este rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuțile alese ale Maicii Domnului și de postul cu care ea însăși, potrivit tradiției, s-a pregătit înainte de trecerea la cele veșnice.
Îndrumările tipiconale prevăd ca în Postul Adormirii Maicii Domnului să se ajuneze lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea (aproximativ ora 15:00), după care se poate consuma mâncare uscată.
Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin.
De sărbătoarea Schimbării la Față (6 august) este dezlegare la pește.
Asceza fizică trebuie însoțită de cea spirituală, respectiv de rugăciune și de fapte de milostenie, ținând seama de îndrumările duhovnicului și de puterile, starea, vârsta credinciosului.