Istorie

Calendar istoric 29 noiembrie: Moartea marelui patriot român Nicolae Bălcescu

La data de 29 noiembrie 1852 a murit la Palermo în Sicilia, Nicolae Bălcescu, istoric, scriitor și unul dintre reprezentanții de seamă al Revoluției de la 1848 din Țările Române. Născut la București, la 29 iunie 1819 într-o familie fără mari posibilități materiale, Bălcescu va rămâne orfan de tată încă de la vârsta de 6 ani și după ce urmează studiile elementare, își va continua studiile la colegiul Sfântul Sava, unde își va arăta vocația pentru studiul istoriei românilor.

În octombrie 1840, Bălcescu este arestat sub acuzația de complot împotriva domnitorului Alexandru Ghica, alături de Nicolae Filipescu, Eftimie Murgu, Marin Serghiescu și alții, fiind închis la Mănăstirea Mărgineni până în 1843. După ce este eliberat, înființează împreună cu Ion Ghica și Christian Tell organizația secretă numită „Frăția”, organizație ce va avea un important rol în Revoluția de la 1848 din Țările Române. După citirea Proclamației de la Islaz din iunie 1848, Bălcescu se va implica masiv în desfășurarea acestei revoluții și numai intrarea în țară a trupelor otomane și a celor țariste va face ca el și ceilalți revoluționari să fie înfrânți.

Arestat la 13 septembrie 1848 de trupele Imperiului Otoman care au înăbușit revoluția, reușește să evadeze și pleacă în Transilvania, de unde este expulzat însă de autoritățile maghiare. Se exilează la Paris, unde încearcă să unească forțele revoluționare europene, pentru întemeierea unei confederații europene care să lupte pentru drepturile popoarelor asuprite. Încearcă să pătrundă în Țara Românească, însă autoritățile nu-i permit, deși este bolnav și vrea să-și mai vadă o singură dată mama, bătrână și bolnavă. Astfel refuzat de către autorități să intre în țară, se stabilește la Palermo, în Sicilia, unde moare de tuberculoză în anul 1852, la vârsta de numai 33 de ani. Astfel, Nicolae Bălcescu se înscrie în galeria marilor personalități ale națiunii române, fiind un vizionar printre fruntașii generației sale, generație care a contribuit intens la făurirea României moderne.

Sursa Lectia de istorie

Related Articles

Back to top button