Curierul Românesc

Boris Volosatîi (AUR): Înființarea unui minister pentru românii de pretutindeni, mai necesară ca oricând

Boris Volosatîi, deputat AUR și vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, pledează pentru înființarea unui minister pentru românii de pretutindeni, care să devină un punct de sprijin pentru aceștia. Declarația a fost făcută în urma participării la cea de-a XXI-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului (15-20 august a.c.). Parlamentarul consideră că un astfel de demers este mai necesar ca oricând pentru a putea soluționa problemele pe care le întâmpină românii de peste hotare.

Boris Volosatîi a afirmat că Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului este unica platformă unde se discută deschis și sincer despre problemele românilor din afara granițelor țării, dar și a celor care locuiesc în județele Covasna, Harghita și Mureș. În acest context, deputatul a tras un semnal de alarmă deoarece, așa cum a reieșit din dezbaterile care au avut loc în cadrul evenimentului, în ultimii 30 de ani nu s-a făcut nimic pentru românii din aceste comunități.

Parlamentarul a subliniat că situația se va schimba de îndată ce AUR va ajunge la guvernare. Potrivit deputatului, în timpul guvernării AUR, problematica românilor din comunitățile istorice românești va fi supusă discuțiilor în Guvern și Parlament și vor identificate soluții viabile pentru rezolvarea acesteia. Una dintre măsurile ce trebuie luate de urgență este crearea unui Minister pentru Românii de Pretutindeni care să devină un punct de sprijin pentru românii care nu au încăput în Țară, a punctat Boris Volosatîi, care a precizat că, între timp, va depune toate eforturile pentru a fi alături de românii de peste hotare.

„În calitate de parlamentar ales de românii cu domiciliul în afara granițelor țării voi interveni cu tot arsenalul de instrumente puse la dispoziție de legislație pentru a le aminti guvernanților despre faptul că românii din comunitățile românești au nevoie de intervenția statului român și așteaptă să nu fie dați uitării de Țara Mamă”, a afirmat deputatul.

În perioada 15-20 august, s-a desfășurat cea de-a XXI-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, cu tema „Națiunea română la răscrucea istoriei”.

În cadrul prelegerilor la care au participat reprezentanți ai comunităților românești din jurul granițelor țării, în speță Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Serbia subiectele abordate au fost:

  • „Interesul național românesc în actuala conjunctură geopolitică. Globalism versus suveranism.”;
  • „Rolul României ca actor geopolitic regional. Siguranța europeană în contextul conflictului de la granițe.”;
  • „Națiunea română: elemente definitorii, valori, riscuri, amenințări și soluții. Cazul Serbiei și Bulgariei.”;
  • „Românitatea balcanică astăzi: probleme și soluții. Cazul Albaniei, Greciei, Macedoniei de Nord și Croației.”;
  • „Românii din Ucraina între război și deznaționalizare.”;
  • „Diaspora română, între bunăstare materială și pierderea identității. Consecințe pe termen mediu și lung ale declinului demografic al populației României.”;
  • „Națiunea română și statalitatea. Republica Moldova – încotro?”;
  • „Românii din județele Covasna, Harghita și Mureș – trei decenii de segregare pe criterii etnice. Viziune de viitor și soluții.”;
  • „Romano-catolicii din Moldova și pericolul deznaționalizării. Cumpărarea identității ca metodă de lucru a Ungariei.”

Related Articles

Back to top button