Curierul Românesc

Bolnavii de cancer sunt nevoiți să dea statul în judecată pentru decontarea medicamentelor. Deputații AUR de Iași l-au interpelat pe ministrul Sănătății și au cerut autorităților să ia măsuri

Bolnavii de cancer sunt nevoiți să dea statul în judecată pentru decontarea medicamentelor deoarece tratamentul recomandat de medici este scump și nici nu este inclus în categoria medicamentelor decontate. Deputații AUR de Iași Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu l-au interpelat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, referitor la dificultățile pe care le întâmpină acești pacienți. Potrivit informațiilor, bolnavii de cancer trebuie să deschidă două procese, unul prin care se cere obligarea instituțiilor statului și altul prin care se solicită emiterea unei ordonanțe președințiale, până la judecarea primei cauze pe fond. Pârâți în aceste procese sunt Guvernul României, Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Pacienții obțin câștig de cauză în instanță – cel mai recent caz a fost cel a unui pacient bolnav de cancer gastric, care trebuie să primească medicamentul Nivolumab, al cărui preț ajunge, pentru un singur flacon, la 6.531 de lei, în funcţie de concentraţie.

În acest context, cei doi parlamentari AUR l-au interpelat pe ministrul Sănătății cu privire la aceste situații și au subliniat că cetățenii români au dreptul să beneficieze de tratament gratuit, fără să fie obligați să apeleze la instanță.

„Am depus, împreună cu colegul meu, deputat Mihail Albișteanu, o interpelare importantă privind necesitatea asigurării tratamentului gratuit pentru persoanele bolnave de cancer. Tot mai multe persoane se confruntă cu dificultăți în obținerea medicamentelor vitale, iar mulți trebuie să recurgă la instanțe pentru a-și asigura dreptul la tratament gratuit.

Am depus această interpelare pentru a atrage atenția asupra acestui grav impediment în accesul la tratament. Într-o societate solidară, nimeni nu ar trebui să se confrunte cu suferința bolii și să se lupte pentru dreptul la sănătate”, a afirmat deputatul.

Prin interpelarea adresată Ministerului Sănătății, cei doi deputați solicită răspuns la următoarea întrebare:

Veți extinde lista medicamentelor compensate, astfel încât toți pacienții afectați să poată beneficia de tratamentul necesar?

Related Articles

Back to top button