Curierul RomânescInterviuri

Axa Bruxelles-București-Chișinău. Bianca Ficuț: La Bruxelles, eurodeputații pot să-și asume și ReUnirea

România, cultura și civilizația românească, prin ochii Președintelui Centrului European pentru Unitate Românească la Bruxelles, Bianca Ficuț. Invitata Alinei Panico la Curierul Românesc a explicat cum este tratat subiectul Reîntregirii Țării în capitala Europei; Ce spun străinii despre România și care sunt viitoarele proiecte ale Centrului European pentru Unitate Românească pe care Bianca Ficuț îl coordonează.

În cadrul interviului Curierul Românesc, Bianca Ficuț a punctat, de la Bruxelles, cea mai mare problemă a românilor din Diaspora, dar și faptul că românii de pretutindeni nu sunt protejați de statul român și nu există o politică națională de protejare a drepturilor acestora.

Cea mai mare problemă a românilor din Diaspora e DORUL. Oricât de multe beneficii ar avea munca în străinătate, Acasă e Acasă. Cred că există o adevărată problemă în ceea ce privește strategia națională pentru românii de pretutindeni și pentru păstrarea moștenirii culturale. Cred că statul român încă nu a înțeles acest potențial extraordinar pe care îl au românii din afara granițelor țării și faptul că ei vor să-și păstreze legătura cu Acasă. Avem nevoie de acces egal, atât la viața politică, cât și la viața culturală. Ne confruntăm cu o adevărată tragedie în ceea ce privește situația românilor din regiunile istorice, pentru că sunt și au fost lăsați de ani de zile fără un sprijin concret din partea statului român. Avem vizite oficiale din când în când și asistență financiară minusculă în raport cu problemele acestora. Și cel mai grav: statul român nu și-a asumat, concret, protejarea drepturilor acestor români, nu avem discuții concrete la nivel național cu celelalte state – Ucraina, Bulgaria, Serbia – și nu avem o viziune pe termen lung”, a declarat Bianca Ficuț, Președintele Centrului European pentru Unitate Românească.

Bianca Ficuț a creat în Parlamentul European în luna martie a anului 2020 un grup de lucru pentru cauza Reîntregirii, format din eurodeputați români din diferite partide, orientări politice, îndemându-i să-și asume cauza națională și să lucreze împreună pentru îndeplinirea acestui scop.

„La Bruxelles, firește, eurodeputații ar trebui și pot să-și asume și ReUnirea și Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Cred că au existat multe oportunități și contexte favorabile ReUnirii din 89′ încoace. Un context mai favorabil decât acela în care ne aflăm acum, astăzi, nu am avut. Pentru că România se află într-o cu totul altă poziție din punct de vedere geopolitic, pentru că în Republica Moldova există o adevărată mișcare unionistă și pentru că Republica Moldova a revenit, cumva, la normalitate din punct de vederere politic. Avem un context istoric care ne dă dreptate și bineînțeles în baza dreptului internațional ReUnirea nu poate fi decât un act firesc legitim”, a punctat, de la Bruxelles, Președintele Centrului European pentru Unitate Românească.

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici.

Centrul European pentru Unitate Românească/European Centre for Romanian Unity (ECRU) este primul think tank care aduce în atenția Uniunii Europene proiectul Unirii Republicii Moldova cu România, care promovează la nivelul instituțiilor europene unitatea culturală, lingivstică și istorică a celor două state și sprijină integrarea europeană deplină, prin intermediul României, a Republicii Moldova.

Obiectivul ECRU nu este de a face lobby sau de a cere voie cuiva să înfăptuim Unirea. Doar cetățenii României și cetățenii Republicii Moldova se pot pronunța în această privință. Scopul nostru este de a introduce atât la nivelul instituțiilor europene, cât și în conștiința publică europeană proiectul Reunificării, dimensiunea sa pașnică și democratică. Bruxelles-ul este un spațiu extraordinar de dezbatere și de informare pentru statele membre. E firesc, și totodată necesar, ca mișcarea unionistă să fie prezentă și aici”, a declarat Bianca Ficuț, coordonatorul organizației.

Related Articles

Back to top button