George Scarlat: Ce ne mai pregătesc Groparii României?
Nu vă mai spun care dintre partidele coaliției propune așa ceva la negocierile pentru reducerea deficitului bugetar, pentru că oricum toți sunt o apă și-un pământ.
Creșterea TVA la 21%.
TVA pentru HoReCa, adică turism și alimentație publică să crească de la 9% la 19%.
TVA de 9%, care era pentru alimente, medicamente, irigații, îngrășăminte s.a. să crească la 12%.
“Privatizarea”, adică înstrăinarea marilor companii, Hidroelectrica, Salrom, Nuclearelectrica, Aeroportul Otopeni, Romgaz, Portul Constanța S.a.
TVA este o taxă pe consum, plătită de cumpărători, de oameni. Firmele doar o colectează și o transferă fiscului. Adică tot românii să plătească pentru criza provocată de gropari, nu corporațiile.
Creșterea TVA înseamnă creșterea prețurilor, adică inflație. România deja are cea mai mare rată a inflației din toată Europa, provocată de decizia groparilor de “liberalizare” a prețurilor la energie și gaze. Creșterea inflației va însemna sărăcirea populației. De exemplu, în timp ce groparii refuză ilegal indexarea anuală a pensiilor, prețurile cresc. Inflația duce și la scăderea competitivității firmelor românești și închiderea lor.
HoReCa este una dintre puținele ramuri ale economiei unde capitalul românesc este încă predominant. Se lovește în capitalul românesc, în firmele mici și mijlocii. Vom ajunge o țară africană, unde există doar niște corporații străine care exploatează resursele naturale și monopolul asupra piețelor și de cealaltă parte o mare masă de sclavi.
Prin majorarea TVA la motorină, îngrășăminte, irigații, se distruge sectorul agricol, unde românii au încă o pondere însemnată, deși străinii dețin jumătate din terenurile arabile. Totodată, va crește inevitabil importul de produse agro-alimentare, din moment ce se reduce producția internă. Cea mai mare parte a deficitului comercial al României, de 33 miliarde euro în 2024, cel mai mare din Europa, este de la importul de produse agro-alimentare. Creșterea deficitului comercial înseamnă și creșterea îndatorării externe și de aici tot cercul vicios în care este prinsă economia României.
Prima lovitură gravă dată firmelor românești a fost dată de regimul Băsescu – Boc în 2010, odată cu așa-zisele măsuri de depășire a crizei, criză care fusese provocată tot de ei. A doua lovitură a fost cu măsurile din pandemie din 2020 – 2022. A treia lovitură, care poate este lovitura de grație, cea finală, este criza din prezent, provocată tot de groparii României, nu de altcineva.
Modelul african?
Mai obișnuiam să spun ca Groparii transformă România în stat african, dar pànă și în Africa mai există speranță. De exemplu în Bourkina Fasso, tânărul președinte Ibrahim Traore (foto) în vârstă de numai 37 de ani, “și-a luat țara înapoi”. După ce președintele Traore i-a gonit pe francezi, a întreprins uimitoare măsuri de dezvoltare a țării. A interzis exportul de minereu aurifer, de aur nerafinat în Europa. În schimb, a inaugurat o rafinărie de aur care se așteaptă să rafineze 150 tone de aur anual. A construit un nou aeroport internațional în Ouagafougou.
Președintele Traore a restabilit Centrul Național de Suport pentru procesarea bumbacului artizanal, un alt produs de export al țării și a făcut mari investiții în agricultură.
Intenția lui Traore este să industrializeze Bourkina Fasso.
Una dintre cele mai importante decizii ale președintelui Ibrahim Traore a fost respingerea asistenței financiare din partea FMI și a Băncii Mondiale și a condiționalităților impuse de acestea.
George Scarlat este absolvent al Masterului Studii de securitate al Universității din București (Facultatea de Sociologie și Asistență Socială) și specializat în analiza războaielor informaționale. A lucrat în calitate de senior editor la ziarul Ziua, consilier al primul ministru Radu Vasile și consilier de ministru. A servit ca diplomat în spațiul estic (2010-2014).