Curierul Românesc

Antonio Andrușceac: PSD și PNL ne lasă fără medicină de familie. AUR solicită Guvernului să renunțe la hotărârea criminală care va aduce medicii de familie în pragul falimentului

Antonio Andrușceac avertizează asupra efectelor negative ce vor apărea ca urmare a aplicării prevederilor proiectului pentru reducerea sumelor decontate pentru pacienţii de pe liste, respectiv pentru consultaţii. Parlamentarul susține că aceste măsuri îi vor determina pe medici să plece peste hotare. Deputatul reiterează solicitarea adresată anterior de către partidul AUR Guvernului Ciolacu și să retragă acest proiect până nu este prea târziu.

Antonio Andrușceac subliniază că reducerea bugetului destinat medicilor de familie va face imposibilă funcționarea cabinetelor. PSD și PNL demonstrează încă o dată că medicina și sănătatea românilor nu se află pe lista priorităților.

„PSD și PNL dau un nou atac la adresa sănătății. În scurt timp, în România nu vom mai avea nici medici de familie. Acest scenariu poate avea loc chiar începând cu luna februarie, de când ar trebui să intre în vigoare noile valori ale punctelor oferite medicilor de familie pentru fiecare pacient și pentru serviciile prestate. Potrivit unui document postat de CNAS, bugetul pentru medicina de familie se reduce cu aproximativ 40%, făcând imposibilă funcționarea acestora. În România, numărul medicilor de familie a scăzut semnificativ în ultimii 34 de ani, din cauza politicilor guvernamentale implementate de PSD și PNL. Anul trecut, reprezentanții Ministerului Sănătății și CNAS păreau să înțeleagă dificultățile cu care se confruntă medicii de familie și au promis creșteri salariale. Acum vor să taie toate aceste majorări”, a afirmat deputatul.

Domnia sa avertizează că, dacă această hotărâre va intra în vigoare, la 1 februarie, în forma actuală, vom asista la un nou exod al medicilor. Parlamentarul a mai spus că premierul Ciolacu și reprezentanții CNAS trebuie să-i cheme urgent la discuție pe medicii de familie. Altfel, viitorul medicinei de familie de la 1 februarie este incert.

„Dacă fondurile promise de CNAS vor fi tăiate, cum vor putea acești oameni să-și mențină cabinetele și să ofere îngrijire medicală pacienților? Simplu. Nu vor mai avea cum. În schimb, vom avea de-a face cu un nou exod al medicilor români în străinătate. Asta își propune Marcel Ciolacu. Medicii de familie nu doresc să ajungă la o confruntare. Doresc doar să se rezolve aceste lucruri prin discuții, prin dialog. AUR solicită premierului Ciolacu să retragă proiectul privind noile valori ale punctelor per capita și pe serviciul de asistență medicală primară și valoarea punctului pe serviciu în asistența medicală ambulatorie și de specialitate”, a spus în încheiere Antonio Andrușceac.

Related Articles

Back to top button