Curierul Românesc

Antonio Andrușceac (AUR) publică răspunsul Comisarului european pentru mediu referitor la reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR)

Deputatul AUR Antonio Andrușceac (AUR) publică răspunsul Comisarului european pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, pe care l-a primit la o interpelare pe tema energiei produse de reactoarele nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR), în contextul în care România are în plan să construiască 6 astfel de reactoare până în 2030 – în parteneriat cu SUA. Amintim că România plănuiește să construiască șase reactoare nucleare modulare mici (SMR) pe locul fostei termocentrale din Doicești, Dâmbovița.

Potrivit comisarului, „măsurile luate în temeiul tratatelor UE nu afectează dreptul unui stat membru de a determina condiţiile de exploatare a resurselor sale energetice, alegerea sa între diferite surse de energie şi structura generală a aprovizionării sale cu energie”.

În acest context, Andrușceac a afirmat că doar niște politicieni corupți, trădători și lipsiți de curaj pot accepta sa implementeze o astfel de tehnologie, fără dezbateri, impact de mediu și analize financiare.

Redăm mai jos răspunsul integral transmis de comisarul Virginijus Sinkevičius:

„Comisia Europeană poate verifica doar dacă alegerile făcute de statele membre (de exemplu, cu privire la tehnologii specifice, inclusiv nucleare), sunt conforme cu obligațiile prevăzute de dreptul UE. Acestea includ atingerea climei și energiei obiective stabilite în legislația secundară a UE (de exemplu, Legea privind clima, eficiența energetică Directiva sau Directiva privind energia din surse regenerabile, printre altele) și conformitatea cu UE legislația de mediu.

La 6 februarie 2024, Comisia a lansat Alianța Industrială Europeană pentru Mici Reactoare modulare, menite să susțină dezvoltarea sigură și rentabilă a unei dinamici și lanțul de aprovizionare nuclear inovator în Europa, facilitează crearea unui mare intern piață pentru SMR și să contribuie la crearea unei baze industriale puternice. Alianța este se așteaptă să fie punctul focal pentru desfășurarea acțiunilor comune cu toți actorii din aprovizionarea nucleară lanț, inclusiv industria, investitorii, partenerii sociali, statele membre și regiunile, societatea civilă, organizații de cercetare și tehnologie și ONG-uri.

Această Alianță nu implică finanțare UE pentru orice clădire de centrale nucleare.

Comisia urmărește îndeaproape dezvoltarea tehnologiilor și proiectelor SMR în Europa și în străinătate. Aceste evoluții ar trebui să fie luate în considerare în mod corespunzător de către Alianța Industrială Europeană pentru SMR.

Implementarea SMR-urilor în UE trebuie să respecte legislația UE stabilită în temeiul Tratatul Euratom și alte tratate, inclusiv Tratatul privind funcționarea Uniunea Europeană, dreptul internațional (1) și obligațiile care decurg din acestea și din legislație secundara. Ca atare, legislația UE de mediu va trebui să fie respectată, în special, cerințele din Directiva privind evaluarea impactului asupra mediului, Directiva Habitate sau Directiva-cadru privind apa. (1) Convenția ONU/ECE Espoo din 1991 privind evaluarea impactului asupra mediului într-o zonă transfrontalieră Context și Protocolul său privind evaluarea strategică de mediu.

În plus, proiectele de investiții ar trebui să fie notificate Comisiei în conformitate cu articolele 41-44 din Tratatul Euratom. Notificarea trebuie transmisă de către investitor cu cel mult trei luni înaintea încheierii primului contract de furnizare sau a lucrării a începe. După evaluări, un punct de vedere al Comisiei va fi comunicat membrului Statul în cauză”.

Related Articles

Back to top button