Curierul Românesc

Antonio Andrușceac (AUR) desființează PSD și PNL: Ați politizat cercetarea. Îi demiteți pe cei care fac performanță și puneți în funcții toți politrucii

Antonio Andrușceac (AUR) a adresat cuvinte grele la adresa PSD și PNL, în contextul în care a fost adoptată o inițiativă legislativă privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare, care prevede, printre altele, creșterea veniturilor pentru directorii de institute de cercetare, directori care sunt de cele mai multe ori numiți politic. Prin acest proiect de lege nu se urmărește nicidecum creșterea atractivității domeniului de cercetare și dezvoltare, îndeosebi în rândul tinerilor, stopând astfel exodul creierelor, așa cum susțin inițiatorii legii. În spatele limbajului de lemn, se ascund alte interese, pentru că, așa cum se observă de mai bine de 30 de ani, rezultate cercetării nu se întrevăd nici în industria și nici în economia din România.

Antonio Andrușceac a explicat, în cadrul intervenției sale, de ce AUR nu susține acest proiect de lege și a adus în atenția tuturor celor prezenți cazul directorului Institutului de Cercetare Aerospațială, care a fost demis, deși a reușit să atragă fonduri prin proiectele pe care le câștigă. De ce în România performanța nu este recompensată? Despre ce fel de cercetare și dezvoltare mai poate fi vorba?

„Vorbeați despre atragerea cercetătorilor. Dar de ce îi demiteți pe cei care au făcut performanță în cercetare. De ce îl demiteți pe directorul celui mai performant institut de cercetare din România, Institutul de Cercetare Aerospațială, care, deși atrage fonduri prin proiectele pe care le câștigă, nu a convenit politic vreunui Burduj sau știu eu cui. De ce nu ne-ați spus ieri, în cadrul comisiei, ce facem cu permanentizarea directorașilor ăstora care sunt numiți politic? N-au nimic cu cercetarea. Unii cred că nu-și găsesc nici diplomele de studii superioare, darămite doctoratele care să-i pună în fruntea unor instituții de cercetare. Îi permanentizăm, le permanentizăm interimatele plătite cu bani grei și netransparent, dând concursuri și primind recomandări de la angajații lor. E corect așa?

În cadrul comisiei, nu ni s-a spus nimic despre lucrul ăsta, nu ni s-a răspuns despre cum vom face în viitor concursuri pe bune, adevărate, ca să avem cercetători care să fie respectați de colegii lor cercetători, nu niște politruci impuși acolo și permanentizați prin funcții, prin niște recomandări pe care le primesc de la subordonații lor. Ăsta e motivul pentru care nu credem în acest proiect și ne-am abținut de la vot”, a declarat Antonio Andrușceac.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare. Proiectul de lege reglementează statutul personalului de cercetare, dezvoltare şi inovare, stabilind drepturile şi obligaţiile specifice, modalităţile de angajare şi promovare, precum şi buna conduită în cercetarea ştiinţifică. Domeniul de aplicare include creaţia artistică şi activitatea sportivă.

Related Articles

Back to top button