Antonio Andrușceac (AUR) acuză PSD și PNL de ticăloșie: legea împotriva alienării parentale a fost adoptată de Parlament de-abia după doi ani. O mamă a stat în greva foamei mai bine de o lună
Deputatul AUR Antonio Andrușceac a acuzat PSD și PNL că votează proiecte de lege importante, doar „sub spectrul morții posibile a unor oameni”. Acesta a anunțat că Legea împotriva alienării parentale a fost adoptată de Camera Deputaților de-abia săptămâna aceasta, la mai bine de doi ani de la depunerea inițiativei legislative. Andrușceac nu a exclus posibilitatea ca actuala coaliție să fi pus, într-un final, pe ordinea de zi acest proiect ca urmare a presiunii venite din partea unei mame care, de mai bine de o lună, stă în greva foamei în fața Parlamentului, cerând ca această lege să fie adoptată. Vasilica Mihăilă a intrat în greva foamei pentru că fostul soț nu o lasă de peste trei ani să își vadă copiii, deși femeia are de partea ei o hotărâre judecătorească definitivă care stabilește domiciliul minorilor la mamă.
„Este vorba despre o lege care să pună la adăpost părinții care au decizii de încredințare a minorilor nerespectate. Avem un caz al unei doamne care de mai bine de o lună de zile se află în greva foamei și a cărei stare de sănătate mă îngrijorează, pentru că eu am văzut-o încă din prima zi când a luat aprobare pentru această formă de protest în fața Parlamentului, iar ieri am văzut o poză cu aceasta doamnă și m-a îngrijorat felul în care arată. Cred că și sub presiunea acestei stări, pentru că se pare că noi nu mai legiferăm în țara asta – cu PSD și PNL comasat la putere – decât sub spectrul morții posibile a unor oameni”, a afirmat deputatul.
În context, Antonio Andrușceac a precizat că a solicitat în repetate rânduri liderului de grup al PNL să pună acest proiect de lege pe ordinea de zi sau, dacă nu, un proiect de lege similar inițiat de către partidul AUR.
Precizăm că proiectul de lege vizează definirea noţiunii de înstrăinare părintească, stabilirea modalităţilor în care aceasta poate fi constatată, efectele juridice ale constatării existenţei înstrăinării părinteşti. Se vor institui măsuri în contextul creşterii numărului de dispute judiciare între părinţi cu privire la exercitarea în comun a autorităţii părinteşti, cu privire la modalitatea de păstrare a relaţiilor personale între copii şi părintele cu care aceştia nu locuiesc în mod constant, precum şi cu privire la stabilirea modului în care fiecare dintre părinţi va contribui la cheltuielile de creştere şi educare ale copilului.