Curierul Românesc

Adrian Axinia (AUR) a sesizat Ministerului Mediului poluarea masivă a bălții Pasărea. Ce a măsuri au luat autoritățile

Deputatul AUR Adrian Axinia a făcută o sesizare către autorități referitor la situația bălții Pasărea din comuna Tunari (jud. Ilfov), care a ajuns un veritabil canal de colectare a dejecțiilor. Locuitorii se plâng de faptul că aerul a devenit de nerespirat din cauza poluării. De altfel, aceștia au lansat și o petiție prin care solicită autorităților (Garda de Mediu, Apele Române și ANIF) să ia măsuri urgente deoarece sănătatea lor este în pericol.

„Baltă Pasărea este efectiv un canal de colectare al dejecțiilor, nu mai crește și respiră nimic pe cursul ei. Nu mai există floră și faună. Poluare masivă care se duce pe toată salbă de lacuri în aval”, se precizează în petiție. Parlamentarul a solicitat autorităților să ia toate măsurile necesare pentru a pune capăt poluării.

În urma sesizărilor făcut de către deputat către Ministerul Mediului și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – care are responsabilitatea monitorizării calității apelor ce tranzitează canalul de desecare, Ministerul Mediului a transmis că s-au făcut verificările necesare:

„urmare a sesizărilor primite de la cetăţenii comunei Tunari, s-a constituit, prin Ordinul Prefectului judeţului Ilfov nr.93/27.02.2024, o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ANIF, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Ilfov, Direcţia de Sănătate Publică Ilfov şi Inspectoratul de Poliţie al județului Ilfov. Această comisie, împreună cu reprezentanții Unității Administrativ Teritoriale Otopeni (UAT Otopeni), a verificat staţia de epurare a oraşului Otopeni, administrată de VEOLIA ROMANIA SOLUŢII INTEGRATE SA – Sucursala Otopeni. Această societate a preluat, prin concesiune, staţiile de epurare, reţelele publice de alimentare cu apă şi canalizare, în baza Actului adiţional nr.6/15.01.2024 la Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare din oraşul Otopeni nr. 21847/22.12.2006”.

Potrivit sursei, au fost constatate următoarele nereguli:

  • canalul de desecare CC III nu avea panta corespunzătoare de scurgere, apa staţionând în multe zone, în dreptul podeţelor, generând disconfort olfactiv. De asemenea, canalul fiind în apropierea căilor de acces (străzi din oraşul Otopeni şi drumuri judeţene), exista posibilitatea deversărilor ilegale a apelor uzate din vidanje;
  • în urma verificării zonei podului peste canalul CC III – DJ 100, la limita dintre Otopeni şi Tunari, nu au fost identificate mirosuri pestilențiale;
  • pe malul drept, la conductele de evacuare ape pluviale din Tunari, secţiunea de curgere a CC III a fost obturată 80% cu baloţi de paie;
  • conductele de evacuare pluvial din Tunari, de pe malul stâng, erau prevăzute cu separatoare de hidrocarburi;
  • nu se evacuau debite pluviale.

Pentru a remedia această problemă, Ministerul Mediului a transmis că s-au luat deja măsuri.

Astfel, Veolia România are în vederea extinderea stației de epurare Otopeni (termen de finalizare – 2027), iar pentru reducerea disconfortului olfactiv, în ultimul cămin al staţiei de epurare, înainte de evacuarea apelor epurate în canalul de desecare CC III, compania a montat o instalaţie de clorinare şi odorizare. Totodată, în zona Odăile, au fost realizate două microstaţii modulare zonale, şi anume:

  • Marin Preda – zona străzilor Griviţa-Crăiţelor de capacitate Quz zi max = 2×60 mc/zi (1400 l.e);
  • Matei Basarab – zona străzilor Matei Basarab Av. Adrian lovan de capacitate Quz zi max = 60 mc/zi (700 l.e) care funcţionează pe baza tehnologiei Biofilm. Apele epurate se evacuează în canalele de desecare CC III și CC IV şi se încadrează în limitele autorizate.

Related Articles

Back to top button