Curierul Românesc

Ilie Coleșa (AUR): Reducerea taxării muncii, singura soluție pentru creșterea nivelului de trai în cazul celor 1,5 milioane de angajați care lucrează pe salariul minim

Deputatul AUR Ilie Coleșa a reiterat faptul că majorarea salariului minim la 5.000 de lei brut prin reducerea taxării muncii la 25% este singura soluție pentru creșterea nivelului de trai în cazul celor 1,5 milioane de angajați care lucrează pe salariul minim. Declarația a fost făcută în plenul Camerei Deputaților, în timpul dezbaterilor pe marginea unui proiect de lege inițiat de PNL și PSD privind scutirea de taxe a veniturile salariale realizate în contul orelor suplimentare, însă doar pentru bugetari.

Deputatul Ilie Coleșa a subliniat că propunerea nu este bine gândită deoarece se aplică doar bugetarilor, ceea ce va duce la antagonizarea diferitelor categorii sociale sau profesionale, respectiv angajați din mediu privat versus angajați la stat. Parlamentarul a amintit că AUR a venit deja cu o propunere potrivită, și anume reducerea taxării muncii în cazul tuturor celor care lucrează pe salariul minim.

„Este o inițiativă legislativă interesantă, chiar dacă este proastă, făcută de către reprezentanți ai PNL și PSD. Vedem că dânșii au propus scutirea de la plata impozitelor și reducerea unor taxe pentru cei care realizează ore suplimentare. Ce au înțeles peste timp cei de la PSD și PNL din prezent a fost să impoziteze la fel de dur pe cei care au contract de muncă part-time. Deci, în loc să reducă taxele, dânșii le-au înăsprit dincolo de de logică.

Și, în al doilea rând, vedem că această reducere dânșii o propun doar pentru cei plătiți din fonduri publice. În timp, am văzut că atât PSD, cât și PNL, sunt experți în a antagoniza diferite categorii sociale sau profesionale, cum vedem și aici, antagonizează pe cei din mediul privat cu cei angajați la stat. Am văzut asta prin acordarea discreționară a unor avantaje unor categorii de multe ori înguste, dar vocale, sociale sau profesionale și ignorarea celor mulți care într-adevăr au o nevoie mare de a avea taxe și impozite reduse”, a declarat deputatul.

Precizăm că propunerea legislativă inițiată de PSD și PNL prevedea modificarea Codului Fiscal astfel încât veniturile salariale realizate în contul orelor suplimentare, în limita a 32 de ore lunar, numai pentru contractele de muncă cu normă întreagă, cu excepția veniturilor salariale sau asimilate salariilor, pentru personalul plătit integral sau parțial din fonduri publice, să fie scutite de impozitul pe venit, de contribuțiile sociale datorate de angajator, de contribuțiile sociale, de sănătate și de alte contribuții, precum cele privind asigurările de șomaj, accidente etc.

Related Articles

Back to top button