Curierul Românesc

Dorinel Cosma (AUR): Statul este preocupat mai mult de alegerile care bat la ușă decât de sinistrații din Pechea

Statul este preocupat mai mult de alegerile care bat la ușă decât de sinistrații din Pechea – constatarea îi aparține senatorului AUR Dorinel Cosma, care a criticat autoritățile pentru că, deși ne confruntăm cu astfel dezastre de peste 20 de ani, nu au luat măsurile necesare pentru a evita aceste tragedii. Inundațiile din luna septembrie au cuprins peste 28 de localități din 7 județe, inclusiv Argeș, Bacău, Galați, Iași, Neamț, Timiș și Vaslui. Botoșaniul a scăpat de data aceasta, a punctat senatorul, dar la fiecare ploaie mai abundentă spaima îi cuprinde pe cei ce de-a lungul anilor au fost loviți de viituri.

Lipsa de reacție a statului a fost suplinită de către partidul AUR și de societatea civilă, care s-au deplasat imediat la Pechea pentru a ajuta familiile lovite de nenorocire. Dar de ce trebuie ca astfel de nenorociri să se repete și societatea civilă să facă ceea ce ar fi trebuit ca statul să rezolve de mult?

Dorinel Cosma a subliniat că nu este prima dată când România este lovită de inundații. Din păcate, în afară de planuri pe hârtie, nu s-a întreprins nimic.

„Să nu uităm că între anii 2005-2010, inundațiile au provocat pagube totale de peste 3 mld. EUR (locuințe, poduri, diguri, drumuri afectate), potrivit unor statistici oficiale. Au fost afectate aproape 62.000 de locuințe, din care 15.600 au fost distruse în totalitate. Și Botoșaniul a fost lovit de inundații de-a lungul anilor. Și de asemenea, în afară de strategii de birou și amânarea soluțiilor, nu s-a făcut nimic durabil.

În 2008, 85% dintre locuinţele din Rădăuţi-Prut au fost inundate.  Aproximativ 360 de persoane din Rădăuţi – Prut, judeţul Botoşani, au fost evacuate în 2008. În 2010 la Dorohoi, s-au contabilizat 800 de case distruse şi mii de oameni disperaţi.  În județul Botoșani s-a înregistrat cel mai mare număr de case distruse de inundații în 2010 – circa 490, urmat de Suceava, cu 113 locuințe devastate și Tulcea, unde apele au distrus 94 de case”, amintit senatorul.

Parlamentarul botoșănean a precizat că există inclusiv o directivă din 2007 a Consiliului European- Directiva 2007/60/CE, potrivită căreia statele membre au obligația identificării bazinelor hidrografice şi zonele costiere care prezintă risc la inundaţii, de a întocmi hărţi ale riscului la inundaţii şi de a elabora planuri de management a riscului la inundaţii pentru respectivele zone. În România, în 2010, a fost elaborată Hotărârea 846/2010 prin care s-a aprobat Strategia națională de management al riscului la inundații. Realitatea arată însă că strategia a rămas doar pe hârtie.

„Oare când ne vom deștepta ca stat? Câte decenii mai trebuie până să renunțăm la a concepe doar strategii iar rezolvarea efectivă a problemelor să o lăsăm pentru generațiile viitoare? Inundațiile nu spală nepăsarea Statului!”, a mai spus Dorinel Cosma, senator AUR de Botoșani.

Related Articles

Back to top button