Curierul Românesc

Radu Grădinaru (AUR): „Fac apel către toți liderii politici să renunțe la dezbateri și să se concentreze pe sprijinul concret pe care trebuie să îl oferim oamenilor afectați de inundații”

Deputatul AUR Radu Grădinaru a făcut apel către toți liderii politici să renunțe la dezbateri și să se concentreze pe sprijinul concret pe care trebuie să îl ofere oamenilor afectați de inundații. Parlamentarul a susținut o declarație politică în Parlament în care a arătat că acum nu este momentul potrivit pentru rivalități politice sau campanii de PR. În același timp, deputatul a ținut să precizeze că, dacă s-ar fi luat măsurile necesare în urma inundațiilor din 2013 și 2016, dacă s-ar fi investit în infrastructura de apărare, această tragedie nu ar mai fi avut loc astăzi.

„În aceste momente critice, România traversează una dintre cele mai grele încercări din ultimii ani, ciclonul Boris, provocând inundații catastrofale în județele Galați și Vaslui, distrugând gospodării, infrastructura și afectând viața a mii de cetățeni. Am fost martorii unui volum impresionant de apă, 1 milion de litri pe hectar, care s-a revărsat necontrolat asupra comunităților noastre. Acestea nu sunt simple cifre, ci realități ce reflectă suferința și pierderile cu care se confruntă oamenii loviți de acest dezastru”, a afirmat deputatul. În acest context, domnia sa și-a exprimat dezamăgirea față de faptul că, în loc să asistăm la o mobilizare generală, politicienii se critică unii pe alți și fac campanii de PR.

Radu Grădinaru a amintit că această regiune a mai fost lovită de inundații în anii 2013 și 2016, însă autoritățile nu și-au învățat lecțiile și au eșuat în a lua măsurile preventive care ar fi putut evita sau, cel puțin reduce amploarea dezastrului actual. Domnia sa a subliniat că trebuie luate măsuri de urgență pentru a evita astfel de tragedii pe viitor.

„Acest dezastru era, într-o măsură oarecare, inevitabilă, dar neglijența crasă a autorităților în gestionarea infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor a contribuit la amplificarea lui. Este o rușine națională că am permis ca baraje, diguri și alte lucrări de regularizare a torenților să fie lăsate în paragină, distruse sau pur și simplu ignorate. Nu mai putem continua astfel. Este clar că gestionarea crizelor și infrastructura de protecție împotriva dezastrelor naturale din România sunt profund defectuoase. Sistemele de avertizare trebuie urgent modernizate și coordonate mai eficient, iar infrastructura critică, barajele, digurile, sistemele de drenaj și de regularizare a torenților trebuie refăcută și întreținută cu prioritate. Fiecare minut de întârziere în aceste condiții poate face diferența între viață și moarte. Acum nu este momentul să căutăm vinovați, ci să găsim soluții”, a declarat deputatul.

În încheiere, Radu Grădinaru a făcut apel la Guvernul României și la toate autoritățile competente să se concentreze pe trei obiective esențiale: asistență imediată pentru victimele inundațiilor, reconstrucția și modernizarea urgentă a infrastructurii de protecție împotriva inundațiilor și îmbunătățirea sistemului de avertizare și coordonare în caz de dezastru.

Related Articles

Back to top button