Ne așteaptă noi scumpiri. Darius Pop (AUR) a solicitat ministrului Boloș să precizeze dacă TVA-ul va crește începând cu 2025
Deputatul AUR Darius Pop a criticat dur coaliția PSD-PNL pentru dezmățul bugetar. Parlamentarul a subliniat că, prin împrumuturile contractate, Guvernul a amanetat viitorul copiilor noștri. Totodată, acesta a avertizat că politicile fiscale aiuristice și lipsite de orice previzibilitate nu pot rămâne fără consecințe, mai ales că „specialiștii” în economie de la PSD și PNL lucrează cu diverse scenarii legate de taxele pe care le vom avea din 2025.
„Se pare că anul 2025 va fi un an al deconturilor, pe care tot populația va trebui să le achite, în detrimentul unei clase politice dominate de absolvenți întârziați de facultăți obscure, plagiatori și tot felul de personaje care nu își pot justifica averile dar, care, paradoxal, gestionează bugetul unei țări”, a afirmat deputatul. În acest context, Darius Pop a solicitat ministrului de Finanțe, Marcel Boloș să precizeze dacă pentru anul 2025 are în vedere majorarea TVA-ului, începând de când și cu câte puncte procentuale.
În urma solicitării formulate de către deputatul AUR, Ministerul Finanțelor a transmis următorul răspuns:
„România şi-a asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Reziliență (PNRR) angajamentul de a evita extinderea cotelor reduse de TVA, iar măsurile de reformă în domeniul TVA recomandate de Banca Mondială prin Raportul privind sistemul fiscal din România, inclusiv analiza comparativă şi recomandări pentru reforma cadrului fiscal, vizează eliminarea cotelor reduse de TVA distributive (eliminare amânată sau etapizată) şi nedistributive (eliminare imediată)”.
Instituția a mai precizat că implementarea recomandărilor în domeniul TVA a început în anul 2023, odată cu intrarea în vigoare, la data de 1 ianuarie a anului 2023, a măsurilor adoptate prin Ordonanța Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal și a continuat prin măsurile cu intrare în vigoare la data de 1 ianuarie 2024, adoptate prin Legea nr.29612023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, cu modificările şi completările ulterioare, şi ulterior prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, cu modificările şi completările ulterioare.