Deputații au votat pentru adoptarea Legii pentru prevenirea și combaterea atacurilor urșilor. Dumitru Flucuș (AUR): Trebuie să facem mai mult. Propun ca Ministerul Mediului să scoată urșii de pe lista speciilor protejate
Luni, 15 iulie, deputații s-au reunit într-o sesiune extraordinară și au votat pentru adoptarea Legii pentru prevenirea și combaterea atacurilor urșilor – Pl-x 719/2023. Printre măsurile propuse se află reintroducerea vânătorii, respectând cadrul legal în vigoare. Deputatul AUR Dumitru Flucuș se numără printre susținătorii vocali ai legii deoarece permite intervenții mai rapide și eficiente în vederea protejării oamenilor.
În cadrul intervenției sale, Dumitru Flucuș a argumentat că specia de urs brun nu este în pericol de dispariție și că populația acestor animale a devenit invazivă în anumite zone rurale, în special în regiunea montană.
Totodată, deputatul a atras atenția că, în următoarea sesiune parlamentară, trebuie adoptate legi care să aibă ca efect reducerea contactului dintre om și urs. Pe de altă parte, domnia sa consideră că este necesar Ministerul Mediului să acționeze și să scoată urșii de pe lista speciilor protejate deoarece nu se află în pericol de dispariție.
„Avem o legislație stufoasă, care nu prezintă efecte. Legislația existentă nu poate proteja cetățenii acestei țări, nu le poate proteja integritatea fizică și proprietatea. Înseamnă că noi trebuie să facem mai mult decât legea pe care astăzi o promovăm. În următoarea sesiune trebuie să venim cu legi mult mai profunde și care să ne scoată ca unicat în Europa: singura țară în care oamenii sunt mâncați de către urși. Eu propun și ca Ministerul Mediului să scoată urșii de pe lista speciilor protejate. Este clar că nu se află în niciun pericol. Specia de urs a devenit chiar o specie invazivă, care atacă și face necazuri la nivel uriaș în mediul rural, mai ales în zona de munte.
Și trebuie să găsim niște legi simple și eficiente, care să aibă ca efect reducerea contactului dintre om și urs. Mai constat, în același timp, cum că cei care reprezintă organizații neguvernamentale pe partea asta de mediu și de protecție a urșilor devin în câțiva ani cei mai mari milionari de prin zonă. Am multe exemple de oameni care s-au îmbogățit suspect de repede doar susținând problematica animalelor sălbatice. Trebuie cumva să păstrăm un echilibru. Știți că în Germania, în 2006, când un singur urs, după 170 de ani, a trecut granița, s-a adunat Parlamentul de trei ori și s-a hotărât că acel urs reprezintă un pericol atât de mare încât a trebuit împușcat”, a declarat deputatul.