Vești bune pentru români: politicienii și-au mărit salariile cu 10%
Senatorii au hotărât să mărească lefurile parlamentarilor cu aproximativ 10%, nefiind uitate nici alte categorii bugetare, cum ar fi miniștrii, aleșii locali sau șefii unor instituții centrale.
Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR) senatorii au dat undă verde majorărilor chiar în ziua în care Curtea Constituțional a declarat neconstituționale două proiecte de legi care aveau același scop și anume creșterea salariile bugetarilor și a aleșilor locali.
Senatorii au votat în ședință de plen un proiect de lege pentru aprobarea ordonanței 115/2022. Astfel, senatorii din Coaliția PSD-PNL-UDMR au modificat ordonanța în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, introducând un amendament prin care majorează indmenizațiile acestora.
Mai exact, la propunerea senatorilor UDMR, Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon, prin legea de aprobare a OUG 115/2022 indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite) vor crește de la 1 noiembrie 2022. Concret, cuantumul brut al indemnizațiilor va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021. Așadar, raportarea se va face la salariul minim de 2.300 de lei, nu la cel de 2.080, ca până acum.
În această categorie intră deputații, senatorii, președintele României, miniștrii, aleșii locali, secretarii și subsecretarii de stat, dar și șefii unor instituții, cum ar fi: Curtea de Conturi, Autoritatea Electorală Permanentă, Avocatul Poporului și așa mai departe. Votul decisiv va fi dat de Camera Deputaților.
Explicațiile Guvernului
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, nu a vrut să comenteze prea mult decizia Senatului. „Eu am fost în ședința de Guvern. Nu pot să comentez aceste amendamente de care doar dumneavoastră știți. N-am văzut nici decizia CCR. Altfel, pot să vă spun ca și idee că pe administrația publică locală, în ultimii patru ani, nu a fost niciun fel de creștere salarială, nici măcar legat de inflație”, a explicat ministrul.
Cseke Attila a subliniat că ar fi corect să primească și aleșii unele măriri. „Așa cum toți bugetarii au primit, este punctul de vedere al UDMR, este corect ca administrația locală să beneficieze de același principiu. Nu cunosc amendamentul pe care îl inocați”, a completat Cseke Attila.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat faptul că situația e în analiză. „În situația amendamentelor depuse la nivelul Parlamentului, ele au nevoie și de o analiză privind resursele, ca atare în raport de aceste amendamente se fac și analizele respective la MF. Înțeleg că e o chestiune recentă, de câteva ore. Veți avea opinia Guvernului după ce se fac analizele”, a precizat Dan Cărbunaru.
Iohannis, creșteri după proiecția bugetară
Klaus Iohannis a cerut prudență privind măririle. „Atâta vreme cât nu avem o previziune a bugetului pentru anul viitor, orice ar spune unul sau altul este o speculaţie. Însă pot să vă spun un lucru pe care eu personal l-am transmis liderilor coaliţiei. Având în vedere că suntem în criză energetică, avem foarte multe probleme în economie, avem şi o creştere economică, avem totuşi o inflaţie destul de mare, este corect, este rezonabil şi este aşteptat să crească şi salariile şi pensiile. În condiţiile în care inflaţia a ajuns, acum recent au fost date publicităţii datele, peste 15%, nu mi se pare rezonabil să fie refuzată discuţia pe creşterea salariilor şi pensiilor. Până la urmă, nu oamenii simpli trebuie să plătească pentru aceste crize şi Guvernul trebuie şi va identifica soluţii„, a spus Iohannis.