Istorie

12 octombrie: Descoperirea Americii de către Cristofor Columb

La data de 12 octombrie 1492, Cristofor Columb a ajuns în Insulele Caraibe descoperind „Lumea Nouă”, după ce a navigat peste Oceanul Atlantic în căutarea unei noi rute spre India. Născut la Genova în Italia în anul 1451, Cristofor Columb a îndrăgit de mic copil meseria de navigator, iar în 1470 a efectuat prima sa călătorie spre insula Chios, situată în Marea Egee. În anul 1476, Columb a navigat cu un convoi spre Anglia și în timp ce se afla în dreptul coastei Portugaliei, convoiul a fost atacat de pirați și nava pe care se afla Columb s-a scufundat.

A scăpat însă cu viață, înotând până la țărm, stabilindu-se apoi la Lisabona unde fratele său Bartolomeu era cartograf și unde începe să studieze hărțile și cărțile maritime. Convins fiind că navigând spre vest există o cale mai rapidă de a ajunge în India, în anul 1484 s-a prezentat în fața regelui Portugaliei, Joao al II-lea, cerând finanțare pentru o călătorie spre vestul Oceanului Atlantic. După ce propunerea sa a fost respinsă de către o comisie regală maritimă, Columb a plecat în Spania unde planurile sale au stârnit interesul lui Ferdinand al V-lea, regele Castiliei și al reginei Isabela, care fost de acord să sponsorizeze expediția.

Plecat în expediție din portul Paloas de la Frontera cu navele Santa, Pinta și Nyna la data de 3 august 1492, Cristofor Columb va alege pentru traversarea oceanului drumul alizeelor, iar la 12 octombrie 1492, la ora 2 noaptea, Rodrigo de Triana un marinar de pe caravela Pinta, zărește pentru prima dată pământul, descoperindu-se astfel „Lumea Nouă”. În lunile următoare Columb explorează insulele: Santa Maria Conception, Fernandina, Isabella, Juna și coasta nordică a insulei Espanola. În martie 1493 Columb revine triumfător în Spania și cu toate că reușise să descopere America, Columb nu a știut niciodată unde se află, el a crezut tot timpul cât a stat în această zonă că se afla în Orientul îndepărtat și nu pe coasta estică a Americii Centrale.

Sursa Lectia de istorie

Related Articles

Back to top button